SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID


Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Att sätta spinn och skruv på bollarna i UEFA:s lottningsskålar är en tradition lika viktig som den specialkomponerade Champions Leaguehymnen. Efter en höst som bjudit på många högoktaniga gruppmatcher på Europas främsta scen är det nu ”turneringen börjar på riktigt” enligt många. Sexton klubbar är där i åttondelsfinalerna och alla de tunga pjäserna är kvar i spelet. Några fick slita hårt hela vägen in i den sista omgången av gruppspelet. Andra bokade sin plats med god marginal.
Champions League är turneringen dit alla klubbar och spelare strävar att nå. För vissa är det en plikt för andra en dröm som ibland blir sann.
 

Ett gruppspel innehåller oftast ett par livlinor. I slutspelet är de sällsynta och framförallt vikten av att ha ett returmöte på hemmaplan är ofta en avgörande faktor. Att förlora det första mötet hemma är i stort sett alltid förödande. Måndagens lottning dukade upp för ett par riktiga godbitar där gästerna i flera av matcherna har både förmågan och ambitionen att ”stjäla matsilvret” ifrån deras värdar.

Manchester City kan rensa bordet med Schalke redan i den första halvleken i dubbelmötet. Fast ”De kungligt blå” ifrån Gelsenkirchen var hopplöst uträknade i åttondelen mot Real Madrid för ett par år sedan när en viss Leroy Sané virvlade fram i returen på Bernabeu och presenterade sig för Europa för första gången. Nu står han på andra sidan mittlinjen och bara det räcker väldigt bra för ett City som siktar mot sin första final.
 
Att spela final på hemmaplan kan vara både inspirerande och en förbannelse. Atletico Madrid ger Juventus en försmak av vårens finalarena Metropolitano i Madrid i det första mötet 20 februari. Det skulle givetvis vara den ultimata utdelningen för Diego Simeones starka kollektiv att nå ”hela vägen hem” genom slutspelet. Men Juventus är starka och sluga, dessutom med en Cristiano Ronaldo som sänkte Atletico i semifinalen 2017 med ett hatrick. Det här kan bli säsongen när hans närvaro är det som ger Juve den avgörande faktorn för att äntligen få lyfta pokalen.
 
Dortmunds unga lag har stormat fram obesegrade i Bundesliga under hösten. Tottenham är en bekant motståndare och Spurs vann båda matcherna i förra säsongens gruppspel. Men det var innan Lucen Favres flödande fotboll gjort entre på Westfalenstadion. Två lag som har det offensiva spelet som sin identitet och där 18-årige engelsmannen Jadon Sancho nu ställs mot ett lag ifrån hans hemland för första gången i en tävlingsmatch. Spurs har matchen i London 13 februari som ett tydligt mål för att äntligen få spela på sin nya hemmaarena.
 
Unga och tillbaka igen är Ajax. Första gången i slutspelet sedan 2006. Erik ten Hags lag gick obesegrade genom gruppen och satte press på Bayern München i två oavgjorda matcher. Större utmaning än trippelmästarna Real Madrid finns knappast. Men det är ett Real som tappat en hel del av stabilitet, självförtroende och framförallt målproduktion. Zinedine Zidane visste precis hur han skulle navigera sitt lag genom Europa. Den kompassen gick inte i arv till hans efterträdare. Här finns en möjlig skrällvarning att Real för första gången sedan 2015 checkar ut innan finalen.
 
Manchester United och Paris Saint-Germains vägar har aldrig tidigare korsats i europaspelet. PSG känner säkert att de drog en vinstlott. När Mourinho nu fått sparken i United väntar ett digert arbete för den som ersätter honom. Att få tillbaka glädje och harmoni i spelartruppen står högt på dagordningen.
 
Barcelona bör inte ha några större problem med Lyon. Men det som Olympique presterade i sina matcher mot Manchester City i gruppspelet sätter säkert sig i respekt hos Leo Messi och hans lagkamrater. Returen på Camp Nou, där Barca inte förlorat i Champions League sedan maj 2013,  är alltid en livförsäkring om det blir aktuellt med upphämtningar.
 
Porto tog flest poäng av alla lag i gruppspelet och fyllde på bankkontot med 150 miljoner kronor i segerbonusar ifrån UEFA. Om den rutinerade Champions Leagueklubben lyckas fylla nätet bakom Robin Olsen med bollar återstår att se, men Roma har haft en svag höst. Här tror jag att det blir tätt och så pass ovisst att Robin Olsen kan ställas inför ett avgörande på straffar i hans första Champions Leagueslutspel.
 
Men det som verkligen känns som åttondelarnas dundrande åskstorm blåser in på Anfield och Allianz Arena i München. Liverpool och Bayern München möttes i UEFA:s Supercupfinal 2001 och i semifinal i Europacupen 1981. Båda gångerna med de röda ifrån Merseyside som segrare.  Jürgen Klopp har många minnen av möten med FC Bayern, ett av de smärtsammaste den heltyska Champions Leaguefinalen på  Wembley 2013. Hans Liverpool tog sig in i slutspelet på en smal slingrig väg där de var ytterst nära att hamna i diket. Mot Bayern kommer Klopp att leta efter en autobahn med fri fart. Bayern känns trögare på många positioner och är i stort behov av ett bra resultat i det första mötet på Anfield.
 
I mitten av februari vänds våra blickar åter mot den europeiska scenen. De får sällskap av extra vakande ögon då UEFA introducerar videodomare från och med slutspelet. Ger det den effekten jag hoppas får vi se matcher som slipper avgöras med felaktiga beslut i kontroversiella situationer. Allt kommer inte att bli 100 procent rätt men domarna slipper förhoppningsvis bli de som ”stal matsilvret”.
 
God Jul & Gott Nytt Fotbollsår!

/Henrik Strrömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln