Låt Hegerberg få det sista ordet


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

När Ballon d’Or för första gången delades ut till en kvinna var det en man som såg till att stjäla alla rubriker dagen efter. Men det är inte Martin Solveig som ska få synas och höras. Det är Ada Hegerbergs insatser fotbollsåret 2018 som ska skina.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det verkar vara omöjligt för en kvinna att ta plats utan att en man kliver över henne. Om det inte är en manlig fotbollsspelare som känner sig träffad av en allmän beskrivning av samhället så är det en fransk DJ som inte kan hålla käften.
 
Ada Hegerberg har hunnit med en hel del under åren trots sin unga ålder. Hon är yngste att göra ett hattrick i norska högstaligan, hon debuterade i landslaget som 16-åring och har sedan 2014 varit en av de tyngsta målskyttarna i Olympique Lyonnais och den franska ligan.
 
Hon är en av de allra bästa och hon har skrivit in sig i historieböckerna mer än en gång. Med skytteligavinster, Champions League-titlar och uttagningar i världslag.
 
Ursäkten från Martin Solveig är både tafatt och genomskinlig. En fråga på franska kan knappast förklaras bort med att hans engelska är dålig och när orden väl kom från honom så bad han om ursäkt till alla som tog illa vid sig. Inte till Ada. Inte för att han gjort fel. Utan till dem som inte höll med honom. Det här med att inte ta ansvar för sina handlingar.
 
Att det ska vara så förbannat svårt att visa respekt. Innebörden betraktas av mottagaren oavsett om avsändaren menar det som ett skämt eller inte. Hur många gånger ska den här typen av händelser avfärdas som ett skämt och hur många gånger ska exempel på sådana här beteenden behövas? Han tog beslutet att ställa en urbota dum fråga som han aldrig hade ställt till en herrspelare och han gjorde det utan att tänka efter.
 
”Det här är ett stort steg för damfotbollen. Det är en otroligt viktig sak och tillsammans kan vi göra skillnad. Till alla unga flickor där ute i värden: Snälla, tro på er själva”. Ada Hegerbergs minspel och sorti när den märkliga stämningen uppkom visade att hon var där för mycket viktigare saker än att bli förminskad.
 
Över ett år har gått sedan anfallaren meddelade att hon tackade nej till det norska landslaget. På ett hotellrum i östra Frankrike berättade hon att hon lagt fram ett antal förändringspunkter till landslagsledningen. Precis som nu handlade det då om att göra det hon kan för att förbättra fotbollen för unga tjejer.
 
En kritik mot det norska fotbollsförbundet och förbundskapten Martin Sjögren. Hon kallades feg och egoistisk för pausen från landslaget. Den stora stjärnan som skulle vara en person och spelare att se upp till. Då, i augusti 2017, tyckte hon att det behövdes en förändring efter ett EM-slutspel 2016 som slutade i katastrof.
 
Ada Hegerberg har fortfarande inte dragit på sig landslagsdressen sedan dess. I våras gav hon samma besked och då var ett eventuellt Världsmästerskap inte heller någonting som kunde locka henne tillbaka. Norge har kvalificerat sig dit och när VM drar igång i samma land hon till vardags spelar i kommer det vara utan 23-åringen.
 
Vi kan väl utgå ifrån att det hon efterfrågade inte har genomförts – vad det nu än må vara.
 
Istället har hon erövrat Europa med sitt Lyon och blivit världens bästa fotbollsspelare på damsidan och kanske har det fulla fokus hon lagt på klubblaget varit en stor anledning till att hon – välförtjänt – blev den historiska första vinnaren av damernas Ballon D’Or.
 
Så istället för att ge den fånige plattvändaren från Frankrike mer uppmärksamhet: Öppna upp den närmaste webbläsaren, knappa in Ada Hegerbergs namn och sök upp det en minut och 20 sekunder långa klippet som France Football publicerade på twitter igår och se varför norskan var och är rätt val.
 
Låt Ada Hergerberg få sista ordet. Det är hon och damfotbollen värd.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln