Brexit kan vara bra för Premier League


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.
 

Ingen vet exakt vad som kommer att hända med den brittiska ligafotbollen när Storbritannien formellt lämnar EU i mars 2019. Men att det kommer att få konsekvenser råder det inget tvivel om.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Efter Brexit kommer ett nytt system för invandring att införas. Det kommer att påverka ligafotbollen i Storbritannien, inte minst Premier League. Nyligen presenterade det engelska fotbollsförbundet FA ett förslag för klubbarna, som innebär att PL-klubbarna begränsas till max tolv utländska spelare i 25-mannatruppen, till skillnad från nuvarande 17. Om det förslaget slår igenom återstår att se, men även om många har uttryckt sin oro för en sådan förändring så tycker jag att det finns en hel del positiva konsekvenser som det skulle medföra.

Det går att skriva hur mycket som helst om vad Brexit kommer innebära för brittisk ligafotboll. Och trots att det inte har skett formellt så märkte man redan i somras hur Premier League inte var det självklara valet för utländska spelare längre, just för den här osäkerheten för vad som eventuellt kan hända i framtiden. Tottenham värvade inte en enda spelare, båda Manchester-klubbarna var ovanligt försiktiga på transfermarknaden. Lag som normalt sett, med sin plånbok, kan locka de flesta spelare utifrån. Premier League tappade även, för första gången, intäkter när tv-avtalen med Sky och BT tidigare i år omförhandlades för perioden 2019-2022.

Men jag väljer att fokusera på det där förslaget om max tolv utländska spelare i truppen, för det är ändå ett konkret och i allra högsta grad, aktuellt förslag som jag mycket väl tror kan bli verklighet. Vad skulle konsekvenserna bli av en sådan förändring?

Så länge Storbritannien varit med i EU har det varit fritt fram att värva spelare från medlemsländerna i EU. Efter Brexit blir EU-spelaren likställd med spelare från Sydamerika, Asien och Afrika. Det kommer då att krävas arbetstillstånd, styrelsen i FA måste ge sitt godkännande. Och det är inte helt enkelt att gå igenom vilka som beviljas detta, men det kräver att spelaren har spelat ett visst antal landskamper. Till exempel så hade spelare som N’golo Kante, Alexandre Lacazette och Riyad Mahrez aldrig fått arbetstillstånd om Brexit redan då varit verklighet.

Allt detta kommer att göra det svårare för klubbar i Premier League att värva. De kommer att behöva vara betydligt mer noggranna, vilket inte alls behöver vara negativt. För även om Brexit kan och troligtvis kommer innebära färre utländska spelare, så kommer det också innebära bättre utländska spelare i PL.

En annan och kanske den största faktorn i positiv riktning är de inhemska spelarna. Brexit kommer perfekt för inhemska talanger i ungdoms- verksamheten som hoppas ta en plats i A-truppen. Detta kommer att göra det lättare för engelsmän att slå sig in i Premier League i tidig ålder, för klubbarna är mer eller mindre tvingade att släppa fram dessa. Visst, det kommer inte vara samma klass på talangerna som i exempelvis Spanien, men det är ett steg i rätt riktning för det engelska landslaget.

Det som är lite synd är att efterfrågan på engelska spelare kommer att öka. Tycker du, som jag, att varenda engelsman är övervärderad i dagens marknad? Det här förslaget kommer att göra dessa ännu dyrare. Det ska bli spännande att se vad som händer, men om det här förslaget blir en realitet så är jag inte säker på att det behöver vara dåligt för Premier League och brittisk ligafotboll. Men det ska bli mycket intressant att se vad som händer efter Brexit och hur det påverkar statusen på Premier League.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln