Hur skapar vi våra fotbollshjärtan?Av - Ingela Armbro -
Egenföretagare från Bua i Halland. Grundare av Friskvågen i Varberg och f.d. allsvensk handbollsspelare i Spårvägen, Stockholm.

Finns det studier som ger svar på ”Varför blir vi fotbollsfans”? Jag har bara lyckats hitta en studie om fans (Lunds universitet – en kandidatexamen), där två studenter gjort en studie om fans relation till sitt favoritband.
 

” Sälj din själ till Kent” - 2018-01-07
Deras slutsats blev att relationen fans har till ett band ofta är av parasocial karaktär.
Med parasocial relation menas en relation till någon, något som de vanligtvis inte känner till. Relationen finns i fansens hjärna och hjärta och blir därför en verklighet, som inte alltid rör sig om en faktisk veklighet men den symboliska meningen är viktigare. Man såg också att lojalitet och varumärkeskultur kan stärka relationen. Att vara fan är en känsla och gemenskap till andra fans och är ofta en del i relationen till bandet. Att vara ett fans blir ofta en del av en persons identitet. Musikupplevelser i form av musiklyssnande och konserter kan ha en värdefull plats i fansens liv.

 
Genom ett par intervjuer vill jag försöka beskriva hur fotbollshjärtan skapas och om det kan sägas vara samma sak som att vara fans.
 
Hur kommer det sig att människor nästan viger sina liv åt sitt lag sin förening?
Varifrån får eldsjälar sin inspiration och motivation? Två frågor som jag ska försöka få svar på genom att intervjua två personer som har ett stort hjärta för fotboll och sina föreningar.

Till dagens krönika har jag intervjuat Pär Munther, 43 år från Varberg. Sitt fotbollshjärta har han framför allt i Varbergs Bois men det finns också ett hjärta för IFK Göteborg, Tottenhamn och Milan. Idag fungerar Pär som tränare för flickor födda 2004, han sitter med i ungdomsutskottet, valberedningen och i cupkommittén i Varbergs Bois!
 
Varför blev det fotboll?
Pär började spela fotboll som 7-åring i Grimeton IK. Att det blev just fotboll berodde dels på att han är uppväxt på landsbygden och det fanns inte så mycket att välja på och dels på att pappa Håkan varit fotbollsspelare i Varbergs Bois och nu blev tränare i Grimeton IK.
Som 20-åring blev han ”värvad” till Varbergs Bois som då spelade i div 3. Då fanns det inga pengar som drog, då var det främst hjärtat som bestämde. Hjärtat fanns i Varbergs Bois, som ett socialt arv och Varbergs GIF var aldrig aktuellt. Varbergs Bois var folkets lag och också ”storlaget”.
 
Beskrivning av relationen, identiteten och att vara besjälad!
Relationen till IFK Göteborg, Tottenhamn och Milan har mer med yttre faktorer som geografiskt läge, spelidé och klass att göra. IFK Göteborg låg nära Varberg och var ett storlag på 80-talet. Tottenhamn var ett ”vackert lag” med ett vackert spel. Milan var väldigt bra inom italiensk fotboll under 80-/90-talet.
 
Relationen till Varbergs Bois är något mycket djupare. Pär spelade i A-laget 1995-2004 och har därefter fortsatt som ledare. Idag är mycket av hans identitet förknippat med Varbergs Bois.
-   Jag är ”boisare” och grön/svart in i själen. Jag förknippas också väldigt        mycket med Varbergs Bois bland såväl kända som okända människor. Samtidigt som jag lever för detta så känns det också lite läskigt. Det känns som att även om jag skulle vilja sluta så kan jag inte. Vem är och blir jag då?
 
Att vara fans, att ha ett fotbollshjärta är det samma sak?       
Inom musiken pratar man mycket om att vara fans, finns det samband?
Jo, Pär tror att det finns samband men poängterar också att supporterklubbar, sk fans består ofta av personer som mer pratar (läs klagar) än handlar. Fotbollsfans liksom musikfans använder sig av symboler (halsdukar, flaggor. T-shirt, mössor etc) för att förstärka känslan av tillhörighet. Inom fotbollen liksom inom musiken har fans en parasocial relation till sina idoler. De lägger ner energi, tid och känslor på någon/något som dom vanligtvis inte känner till. Inom fotbollen liksom inom musiken finns det idoler och då framförallt hos ungdomsspelare. Liksom inom musiken skapar framgång hjärtan, ju mer framgång ju fler ”hjärtan” (läs publik).
 
Var kommer drivkraften och motivationen från?
Pär lägger ner en stor del av sin fritid på Varbergs Bois. Sonen Liam Munther, 17 år har spelat fotboll sedan han kunde gå och även för honom blev Varbergs Bois ett naturligt val. Idag tillhör han A-lagstruppen. Pär fungerade som tränare för honom under de första åren. Ella Munther, 14 år har spelat fotboll i omgångar sedan 7 årsåldern och tillhör idag F04, där Pär ingår i tränarteamet. Maya Munther, 8 år började spela som 6-åring och Pär har fungerat som tränare även för hennes lag. Barnen har naturligtvis varit en av drivkrafterna till att fortsätta, men nyckeln till att hålla motivationen och drivkraften igång har varit gemenskapen/tillhörigheten med övriga ledare.
-    Vi är ett gott gäng som gett mig många nya vänner, något som ger energi och kraft att fortsätta. Önskar att fler ville vara med och bidra och få ta del av vår gemenskap och tillhörighet.


Pär framhåller att drivkraften också kommer inifrån, kärleken till sporten och föreningen är det som driver men också stoltheten att lyckas. Vi har haft ekonomiska utmaningar men också utmaningar med att skapa utveckling/utbildning för våra ungdomar.
-    Att klara av och lyckas med de på förhand nästan omöjliga , stärker motivation och skapar drivkraft.
 
Nyckelfaktorer
                                             
               Nyckelfaktorer för att ett fotbollshjärta skapas enligt Pär Munther:
·     Socialt arv
·     Gemenskap/tillhörighet
·     Framgång
----------------------------------------------------------------------------------------
FAKTARUTA -  Varbergs Bois
·         Elitlag sedan 2012  - Superettan (herrar)
·         U-21 (herrar) - Allsvenska
·         U-19 (herrar) - Div.1
·         From säsongen 2019 startar Damlag - seniorer
·         400 ungdomsspelare
·         80 ungdomsledare
·         Ytterligare 70 - 80 personer som är delaktiga i verksamheten (styrelse,            kansli, second-hand, kommittéer, matchvärdar, kioskverksamhet mm)
----------------------------------------------------------------------------------------
I nästa krönika i december redovisar jag ytterligare en intervju med ett STORT fotbollshjärta.
Ska bli intressant att se om dessa två har liknande syn på hur vi skapar våra fotbollshjärtan.
 
/Ingela Armbro

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln