Rätt beslut, men jag lider med Lopetegui 


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Många skrattar åt Julen Lopetegui, mannen som förlorade de två största jobben I spansk fotboll. Jag kan inte låta bli att tycka synd om honom. 

Vi spolar tillbaka bandet lite.  
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Bara tre dagar innan Spaniens VM-premiär mot Portugal blev det officiellt att Julen Lopetegui tar över som tränare för Real Madrid. Julen Lopetegui ville inte att nyheten skulle komma ut först efter turneringen var slut för Spaniens del. Av olika anledningar blev det inte så, utan det tidiga avslöjandet resulterade I sparken bara två dagar före premiären.  

Vad skulle Julen Lopetegui gjort annorlunda? Han blev erbjuden sitt absoluta drömjobb. Visst, han hade redan ett drömjobb och världens största turnering stundande, men kan man verkligen klandra honom för att ta jobbet? 

Julen Lopetegui förlorade ingen av sina 20 matcher som förbundskapten för Spanien och gick in I VM som en av de stora favoriterna. I stället slutade hans första mästerskap som förbundskapten innan det ens hann börja.  

Trots det enorma blåsväder som han hade hamnat I, och hela spansk fotboll befann sig I, så var han alltjämt ny tränare för världens största fotbollsklubb – med tre raka Champions League-titlar. Chans till revansch, tänkte han nog. 

Det hade kunnat börja bättre på jobbet för Julen Lopetegui. Direkt efter VM blev det klart att Cristiano Ronaldo går till Juventus. Kanske inte riktigt den starten Julen Lopetegui hade hoppats på, men heter man Real Madrid så är det väl bara att hämta in Neymar eller Eden Hazard som ersättare? Svar nej. Real Madrid värvade aldrig någon ersättare, förutom 18-årige Vínícius Júnior, som på sikt säkert kan bli en ersättare till Cristiano Ronaldos 50 mål per säsong - men knappast nu. 

I stället värvades Thibuai Courtois in från Chelsea. En värvning som för mig är helt obegriplig och den sista positionen som Real Madrid behövde förstärka. Men han var väl helt enkelt ett lite större namn än underskattade Keylor Navas. 

Lägg till högerbacken Álvaro Odriozola, som är backup till Carvajal. Utöver dem så värvades inga nya spelare, ingen ny "galactico" och framförallt ingen ersättare till Ronaldo.  

Real Madrid har såklart en av världens bästa trupper även utan ersättare till Cristiano Ronaldo. Men har man som Real Madrid vunnit tre raka Champions League så finns det alltid en risk att spelarna blir mätta. Eller åtminstone inte lika hungriga som sina toppkonkurrenter. Att på det också tappa sin stora målspruta och superstjärna - då krävs det mycket som ny tränare. 

Julen Lopetegui är en erkänt duktig taktiker, det har han visat under sin tid I spanska U- och A-landslaget samt under sina två år i Porto. Det började också bra I Real Madrid. Men 0-3 förlusten mot Sevilla I slutet av september blev början på slutet för Lopetegui - för efter det gick det mesta fel. Förlust mot Alaves, Levante, CSKA Moskva och nu I helgen blev man överkörda med 1-5 I El Clasico. 

Vad hände? Julen Lopeteguis pappa försvarade sin son och menade att han fick starta säsongen med minus 50 mål eftersom Ronaldo lämnade. Även om det är att överdriva så har han en poäng. Real Madrids offensiv har inte varit I närheten av tidigare säsonger. Dessvärre för Lopetegui har defensiven inte heller varit I närheten av samma klass den här säsongen - och där är inte bortförklaringarna lika tydliga. Raphael Varane är normalt en av världens bästa mittbackar, men den här säsongen har hans insatser varit skrämmande dåliga. 

Julen Lopetegui har tappat omklädningsrummet. Lagkaptenen Sergio Ramos har länge försvarat honom, men efter El Clasico var även han ute och viftade I media mot Lopetegui. 
En klubb av Real Madrids kaliber har inte tid att vänta. Och när spelet såg ut som det gjorde mot Barcelona så tror jag inte Fiorentino Perez såg något annat val än att lösa ut Lopetegui från kontraktet - även om det blev en dyr historia. 

Jag tycker att det är rätt val att ge Lopetegui sparken, men trots det så kan jag inte låta bli att tycka synd om honom. Han är nog utskrattad av de flesta nu, åtminstone I Spanien. Men jag tror och hoppas att han får sin revansch I framtiden. Det förtjänar han. 

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln