Dags att tänka på alternativ kost?


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

Det pratas ofta om hur man ska göra för att hålla kroppen fräsch i den påfrestande fotbollsvärlden. Det är allt från isbad efter träning, att sova minst X antal timmar och att lägga upp olika typer av lugnare träning efter matchdag. Men visst pratas det oväntat lite om alternativa typer av kost som ett hjälpmedel. Speciellt då vi får höra om fler och fler exempel där idrottare pekar på just ett byte av matvanor som en stor del i att hålla sig i bättre form.
 

Etiketter: robin gustavsson

Bland annat är det vegan-kost som verkar ha fungerat bra. Stora profiler runt om i världen som boxaren David Haye, tennisstjärnorna Venus Williams och Novak Djokovic samt fotbollsspelaren Hector Bellerin har alla valt bort köttet som proteinkälla, och letat sig till andra alternativ.

Just den unge spanjoren Bellerin började under 2017 att prova på livet som vegan, efter att fått det tips om att det kunde underlätta kroppens återhämtning. Han har själv berättat att tanken var att prova under en treveckorsperiod. Men då resultaten efter den korta tiden var så tydliga, bestämde han sig för att anamma veganismen fullt ut. För varför skulle han gå tillbaka till sin ”vanliga” mat när detta uppenbarligen hjälpte honom att må bättre?

Musklerna behövde kortare tid att återhämta sig, och de långvariga problemen med ytterbackens fotleder läkte i betydligt snabbare hastighet.

Det är inte bara ute i världen vi hittar exempel på idrottare som tar hjälp av en annan typ av kost för att bättra sina chanser att kunna prestera. Bara nu i veckan pratade Malmö FF:s anfallsveteran Markus Rosenberg om hur ändringar i matvanorna varit en betydande del i hans arbete att hålla kroppen pigg och fräsch i ett tätt matchande. Mängden kött ska ha minskat, och ersatts av mer av det vegetabiliska. 

Framför allt känns det ju än viktigare för lite äldre spelare som just Rosenberg, när kroppen säger ifrån mer och mer för varje år, att söka efter nya sätt att hjälpa sin kropp att återhämta sig. Men visst är det läge även för unga att börja fundera i samma banor. Inte minst om man känner igen sig i nämnda Bellerins problem med leder och annat.

Jag har själv aldrig provat mig på en livsstil utan animaliska matprodukter, och har väl inte känt mig så lockad heller. Så det är inget predikande från eget håll. Men med tanke på hur väl det verkar ha fungerat för fler och fler framstående atleter, visst borde vi vara öppna för tanken på en alternativ kosthållning.

Om inte annat kan man ju göra som Hector Bellerin, prova under en kortare period. Det värsta som kan hända är ju att det inte passar just dig, och du får gå tillbaka till dina ordinarie matvanor.

/Robin Gustavsson 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln