Du har väl scouterna på plats, Janne


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Det går att ta sig fram i fotbollsvärlden på olika sätt. En del slår igenom med dunder och brak, syns överallt och plogar likt en isbrytare fram genom lagen till toppen. Andra tar bakvägen, i det tysta dunklet bland träningsplaner i ungdomslag och farmarklubbar. Kristoffer Peterson landade i nederländska Almelo och hittade rätt med livet.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det har gått sju år sedan yttermittfältaren lämnade tryggheten i Göteborg och Sävedalen och flyttade till industristaden i nordvästra England. I en av Englands mest klassiska klubbar – i en liga som svenskarna följer slaviskt varenda helg. Kristoffer Peterson var bara 16 år när han kritade på för Liverpool FC och satte igång en resa och en dröm som varenda fotbollskille och fotbollstjej drömmer om.
 
Han var så nära Anfields korridorer man kunde komma. Försäsongsturnén med A-laget i USA under Brendan Rodgers verkade vara beviset på att dörren till seniorkontraktet stod på glänt efter insatserna i ungdomslagen. Men istället för Premier League blev det League One och samtidigt som U18-kompisen Raheem Sterling spelade Europa League lånades Peterson ut till Tranmere Rovers. Långt från strålkastarljusen och berömmelsen, till den typiska engelska bakgården och ett annat fotbollsliv.
 
Där och då är det väldigt lätt att ge upp – när känslan av att vara på väg uppåt tvärvänder. Där och då är det enklaste alternativet att vända hemåt, börja om och tänka efter. Istället blev det en annan liga i ett annat land och under den radarn han gått under sedan han bytte Sverige mot England. En berg- och dalbana som började med i dur och slutade i en iskall mollskala. Ett återkommande scenario där saker gått fel så fort det börjar närma sig toppen. Ett tränarbyte i Utrecht placerade honom utanför laget efter en start som lovade gott.
 
Nu då, dags att tänk om? Istället ner med huvudet, ett stenhårt jobb och en inställning som skulle ta honom bort från den nederländska reservlagsserien. Det är den attityden som kan tog honom genom de svåra säsongerna och det är den attityden som kommer att ta honom längre.
 
En drivkraft om att motbevisa alla som inte trott på honom. Bevisligen är klubbvalet, precis som hans egen envishet, anledningen till att det äntligen har lossnat på riktigt. Det är inte längre Liverpool men det är i en klubb som tror på honom och i en liga där supportrarna vet vem han är. Det är i Heracles han har lyft.
 
Kristoffer Peterson är fortfarande inget namn som klingar igenkännande i svenska öron. I helgen sänkte Göteborgs-grabben Heerenveen med två mål och en assist och toppar skytteligan tillsammans med Klaas-Jan Huntelaar. ”Den okända svensken” fyller 24 om lite mer än en månad och trots erfarenheterna ute i proffsvärlden har han inte mer än 13 ungdomslandskamper på meritlistan. Det är först nu de positiva rubrikerna kommer – när det är mer intressant att prata om den personliga poängskörden snarare än åren i Liverpools ungdomsakademi.
 
I takt med att de nederländska lagen tappat status i Europasammanhang så har också bevakningen av den hamnat lite i skymundan. Mellansteget ut till de stora klubbarna tas i andra länder och svenskarna har ögonen på matcher där de allra största spelarna kliver ut. Kanske är det dags att vi ändrar på det.
 
Kanske är det dags att börja prata om Samuel Armenteros lagkompis och styra blickarna mot Eredivisie. Kristoffer Peterson har visat att han håller en hög kvalitet. För du har väl dina scouter på plats i Nederländerna, Janne Andersson?
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln