Revansch på Lviv och ett VM i Frankrike


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

En revansch och en match som bara ska vinnas. Peter Gerhardssons landslag har satt sig i en lika ovan som vanlig situation i en tight kvalgrupp. Sex pinnar och allt är klart. Jag menar, vem längtar inte till Frankrike och fotboll när högsommarvärmen nalkas nere på kontinenten?
 

Etiketter: jimmy åkesson

Vi har ju blivit bortskämda under 2000-talet när det kommer till damlandslagets framfart och framgångar. När blågult spelade om guldvalörer 2003 och allt sedan dess knatat igenom såväl EM- som VM-kvalspel utan större problem. När de krigat sig igenom ett OS-kval i snålblåsten i Nederländerna. Det har trots allt gått tämligen smärtfritt under alla de här åren när världsstjärnor passerat, satt avtryck och lämnat över till nästa generation. Pia Sundhage, svensk damfotbolls kanske allra största, lämnade över stafettpinnen med en silvermedalj runt halsen – in i en fotbollsvärld som så sakteligen börjar snurra mer och mer även för den andra delen av världens befolkning.
 
Peter Gerhardsson var tydlig redan från början och trots att signumet med ett väl-levererat passningsspel knackat så har Sverige tagit poäng. Så kom den där förlusten till slut och den kom på ett sätt vi inte är vana att se Sverige förlora.
 
Eller ja – vi känner inte riktigt igen den känslan alls i kvalspel.
 
Nu är det grannen över sundet som har initiativet. De röda som mitt uppe i avtalskonflikten med förbundet i förra hösten inte spelade hemmamötet med Sverige. Det kommer att bli en seriefinal som smäller ordentligt den 4e september. En direktplats på spel, ett VM i Frankrike att nå. Sverige kommer med 0–1 i ryggen och Danmark med 5–1 mot Ungern.
 
En kval-ovan känsla där Sverige måste vinna för att slippa kvala. En situation som ger truppen en utmaning. En situation där vinna till varje pris och tron på en spelidé ska dansa alldeles lagom med varandra.
 
Okej, vi behöver inte dra alldeles för stora växlar eller för den delen måla upp ett scenario där Sverige förlorar två matcher i rad. För Gerhardsson finns inga andra alternativ än tre poäng men nog kan det alltid smyga sig in en ”tänk om”-känsla när Ukraina ligger lågt, spelar tätt och håller Sverige långt bort från målområdet. Å ena sidan borde det finnas en rejäl revansch att ta både på dem själva och matchen borta i Lviv. Å andra så ska det inte behöva vara en kniven mot strupen-press för att hitta motivation och inställning.
 
Peter Gerhardsson har implementerat någonting nytt i svensk damfotboll på landslagsnivå när det kommer till struktur och organisation. En vändning mot det tidigare och ett hittills bra kval kan generera i någonting ännu bättre. Det är också ett bevis på ett landslag som är i utveckling och det gäller att vara tillräckligt tjurskallig för att våga, orka och tro på sin idé trots att det är både uppförsbacke, motvind och snöblandat regn. Den populistiska kappan kan vändas ut och in ganska snabbt om orkanen kommer.
 
Ett steg i rätt riktning att försöka hitta ett spelsätt som kan mäta sig med de största nationerna. 2018 är Sverige inte riktigt där och med ett U20-VM som precis avslutats där merparten av lagen spelade ett kontrollerat och snabbt passningsspel krävs det att blågult hänger på innan det är för sent. Då kommer plumpar som Ukraina när insatserna sviktar och självförtroendet får sig en törn.
 
På hemmaplan bråkar Piteå och Kopparbergs/Göteborg med de förväntade topplagen och i truppen till det avslutande kvalet är Anna Anvegård uttagen för andra gången. En van skytteligavinnare som i sin debutsäsong i den svenska högstaligan hittat rätt tio gånger på 15 matcher. Nya spelare med ny energi som vill visa upp sig för en ny förbundskapten.
 
Två matcher kvar, 180 minuter till ytterligare ett världsmästerskap och ett Ullevi i Göteborg som är beredd på att lyfta fram sina fotbollsdamer. Allt är upplagt för en häftig avslutning och vad passar bättre än att avgöra hela kalaset och krascha festen på andra sidan sundet?
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln