En liten utsträckt hand


Av - Joakim Forsell -
Nybakad journalist som under hösten kombinerar praktik på Offside med krönikering och timtals av fotbollstittande. Självutnämnd expert på dansk fotboll med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Det gnälls ofta på klubbledningar i Sverige. Men samtidigt som vi spyr vår galla ska vi minnas vilken ynnest vi har. Demokratiska val hålls varje år och du har chansen att påverka hur just din favoritförening ska skötas. Det är få länder och supportrar förunnat.
 

Etiketter: joakim forsell

På andra sidan sundet ser det annorlunda ut. Företagsmaskinerna i Danmark har gjort gapet enormt mellan de större och mindre klubbarna i högstaligan. Och teoretiskt behöver klubbarna inte göra någonting för att tillfredsställa supportrarnas vilja. FC Midtjylland styrs av en man som sitter i England och som tjänat sin förmögenhet på hemsidor för onlinespel. För ett par år sedan ville han ha en klubb som inte sa emot honom och där han fick testa alla sina idéer. FC Midtjylland sa ja.
 
Men det finns givetvis de som försöker. I Brøndby jobbar supportrarna och klubben med att få in en ständig supporterplats i maktens korridorer. Att det alltid finns en person som för supportrarnas talan i klubbens styrelse.
 
I England är det ännu längre mellan glädjeämnena, mellan fans och klubbar. De senaste årtiondet har bland annat de allt högre biljettpriserna skapat regelbundna läktarprotester runt om i Premier League.
 
Men tro det eller ej. Det finns små fina historier att berätta från öarna också.
 
Om Tottenham skulle lottas som hemmalag i den tredje omgången av Ligacupen ställs klubben inför två alternativ. På grund av en senarelagd återkomst till White Hart Lane och att den temporära hemmaarenan Wembley inte är ledig på de speldatum som gäller står man utan arena.
 
Alternativen som det nu ska tas ställning till är att antingen spela på motståndarnas hemmaarena eller på neutral plan. I vilket fall som helst måste Tottenham stå för kostnaden för matchen.
 
Det var här klubben tog beslutet att fråga fansen. Enligt flera brittiska tidningar kommer Tottenhams ledning lyssna till den omröstning som Tottenham Hotspur Supporters Trust skickat ut till supportrarna.
 
En fin liten tanke i en annars opersonlig och pengastinn värld och en stor kontrast till La Ligas nya avtal om att spela matcher i USA.
 
Här öppnar sig också en lucka för drömmar. Var hade jag velat se mitt favoritlag om hemmaarenan av någon anledning inte var användbar. Aldrig på motståndarens gräs. Det utopiska vore att se en match i den intilliggande parken, men på grund av säkerhetsaspekter och dylik förblir det just en utopi.
 
Jag hade därför velat se laget på en mindre arena i samma stad. London är en stor stad och någon godkänd arena borde finnas öppen för Tottenham att hyra in sig på. Tänk er en klassisk brittisk non league-arena med strålkastare och träläktare. Det hade varit något.
 
Om klubben bara klappar katten medhårs eller om fansen faktiskt har något att säga till om återstår att se. Pocchetino och hans spelartrupp kommer säkerligen ha sista ordet.
 
Om du fått chansen att påverka, var hade du velat se ditt favoritlag spela?
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln