Det våras för VM


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Med mindre än en månad kvar till VM i Ryssland börjar det bli dags att ta en närmare titt på de olika grupperna, med en genomgång av grupp A-D idag och resterande grupper om en vecka. Hur är status på de olika lagen och framförallt, vilka lag avancerar vidare till det snåriga slutspelet? Vilket land floppar och vilket lag kan skrälla?
 

Etiketter: tomas hermansson

Grupp A – Egypten, Ryssland, Saudiarabien, Uruguay
Grupp A, värdlandsgruppen. Kanske mästerskapets svagaste grupp. Uruguay är starkast på pappret. Med Cavani och Suarez i anfallet och Diego Godin som försvarsgeneral där bak kan man ställa till problem för de flesta andra länder. Utöver de tre riktiga stjärnorna besitter man även i övrigt en förhållandevis stark trupp. Ett starkt kvalspel har byggt upp förväntningarna och kanske kan succén från 2010 återupprepas. Bortsett från Uruguay får man ändå förutsätta att Ryssland och Egypten gör upp om andraplatsen. Tyvärr, för Egyptens del, tror jag alltför mycket ansvar vilar på Mohamed Salahs axlar samtidigt som Ryssland, med Putin i ryggen, eldas på av hemmapubliken. Saudiarabien, som jag ärligt ska erkänna att jag har väldigt dålig koll på, ska, sett till spelartruppens klubbadresser, vara nöjda med allt överstigande en nolla i poängkolumnen.
 
Mitt tips: Uruguay och Ryssland vidare
 
Grupp B – Iran, Marocko, Portugal, Spanien
I grupp B hittar vi turneringens stora flopp. Portugal lyckas inte bygga vidare på det EM-guld som man, genom att endast vinna en match under ordinarie tid, spelade hem för två somrar sedan. Cristiano Ronaldo går mållös genom turneringen. Spanien spelar planenligt av sina matcher utan större problem. De matcher jag sett med Spanien, med Isco i spetsen, senaste året lovar gott och en återupprättelse från de två senaste mästerskapen vore på sin plats. På Irans tränarbänk hittar vi den förre Sir Alex-kompanjonen samt portugisiska förbundskaptenen, Carlos Queiroz. Släkten är värst för Portugal? Eller kanske Saman Ghoddos? Marocko tampas med Portugal i botten av denna grupp.
 
Mitt tips: Spanien och Iran vidare 
 
Grupp C – Australien, Danmark, Frankrike, Peru
Om man bara tittar på pappret ska denna grupp promeneras hem av Frankrike. Jag tror att Frankrike också vinner men inte alls lika lätt som förväntat. Oavsett så tror jag det blir respass senast i åttondelsfinalen för fransoserna. Vidare har vi Danmark som har ett väldigt talangfullt lag. Blir intressant att se vad de kan ställa till med. Dock tror jag att det här är ett landslag som kommer vara ännu bättre om två eller fyra år. Peru och Australien är två lag som, åtminstone här i Sverige, är väldigt oscoutade. Rent resultatmässigt har Peru tagit hem bronspengen i två raka Copa America. Värt att notera är att vi hittar den förre Malmöspelaren Yoshimar Yotun i den peruanska truppen. I Australien är det den evigt unge nickspecialisten och hörnflaggsboxaren Tim Cahill som leder styrkorna.
 
Mitt tips: Frankrike och Peru vidare
 
Grupp D – Argentina, Island, Kroatien, Nigeria
Messis sista VM? Kanske. Därför är det dags för honom att leda sitt lag mot titeln och övertyga de sista belackarna att han är bäst genom tiderna. Trots det stjärnspäckade lag Argentina besitter klarar man sig inte utan Messi. Skrämmande men också spännande. Island gör sitt första VM någonsin men bör inte ha några förväntningar på att EM-sommaren 2016 ska upprepa sig. Nigeria har ett par starka namn i truppen som, om alla stjärnor står rätt, har potential. Kroatien har en ytterst kompetent trupp med kanske turneringens bästa mittfält i Modric, Rakitic och Kovacic. Är det dags att matcha sommaren 98 när Davor Suker och de andra kroaterna reste till Frankrike och bärgade tredjeplatsen?
 
Mitt tips: Kroatien och Argentina vidare
 
De fyra sista grupperna gås igenom nästa tisdag, om en vecka.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln