Den ideella kraften på gott och ont

Denna text kom på mail från en av landets ideella ungdomsledare med önskan om att få sin text publicerad på vår hemsida. 

Jag menar att detta ämne är högst aktuellt och att denna text är stark och relevant som inlägg i en viktig debatt.
/Bosse Petersson
Ansvarig utgivare

Den svenska idrottsrörelsen lever helt och fullt på ideella krafter. Detta utmålas inte sällan som något oerhört vackert och i vissa fall kan det absolut vara så. Men det finns en mörk avigsida som aldrig nämns. En idrottsrörelse som lever på ideella krafter utnyttjar också dessa och deras goda vilja, såväl medvetet som omedvetet. Det finns naturligtvis inga ondskefulla bakomliggande motiv till detta, utan helt enkelt bara behovet att överleva och få vardagen att gå ihop.
 

Etiketter: gästkrönikör

Ledare och personal lägger ned ohyggliga mängder tid, särskilt i förhållande till den många gånger icke-existerande ekonomiska ersättningen, och ur ett större perspektiv innebär det vad då? Jo, att stressen är ständigt närvarande och att det psykiska välmåendet är lika obefintligt som ersättningen.

Sverige är ett av de länder där den psykiska ohälsan ökar mest. Det är dessutom det land i Skandinavien där den psykiska ohälsan är som störst. Mycket kan härledas till just den ökade stressen, enligt den samlade forskningen som finns på området.

Vardagen för en föreningsaktiv ledare innebär så mycket mer än att ”bara” stå på planen. Det kan innefatta planering och genomförande av träningar, matcher och olika aktiviteter, omhändertagande av material, bokningar och ombokningar, kontakt med och hantering av utövare och föräldrar, planering och genomförande av individuella samtal, möten, kontakt med och hantering av föreningen, släcka små och större ”bränder” som uppstår, hantera motgång och framgång och helt enkelt hela tiden vara tillgänglig och ”uppkopplad”, aldrig avkopplad. Lägg därtill att de allra flesta ska balansera detta mot ett heltidsjobb.

Visst är det ett kul och energigivande engagemang, men också ett engagemang som bränner ljuset i båda ändar. Ibland snabbt, ibland sakta, sakta. En ansvarsroll i det ideella föreningslivet är oerhört krävande och uppgifterna tar aldrig slut. Det är ett dygnet-runt-arbete, varje vaken timme i veckan, ibland även mer än så. 

Det kan på många sätt vara oerhört otacksamt. Glädjestunderna i alla olika former må vara snudd på sagolika, men det är också du som alltid får ta smällarna som ansvarig. Det är du som kommer att beskyllas - något som blir allt vanligare och hårdare i dagens egofixerade samhälle där självförverkligandet är den nya religionen och narcissismen är ständigt närvarande. 

Om någon innerligt kommer att sätta sig ned med dig och fråga hur du mår? Glöm det! I stället kommer du bara att gå från en uppgift till nästa. Och du kommer få lovord över ditt (osunda) engagemang. Det är ju fantastiskt att du offrar dig själv, din tid och din hälsa för sakens skull, eller hur? Att känna efter är inget alternativ. Då är energin snart död och begraven. Eller, det är den många gånger sedan länge, men det har du inte tid att ta itu med. 

Vi har sett i undersökningar bland elitidrottare och deras psykiska hälsa att ett skrämmande stort antal lidit eller lider av psykisk ohälsa. När kommer siffrorna på ledare och anställda inom det ideella föreningslivet? Den siffran skulle nog att chocka många.
Vi hyllar de som lägger ned hela sitt liv, hela sin själ i sin förening, sitt lag, sin idrott. Men vi frågar aldrig hur vederbörande mår. Vi ber eller beordrar aldrig eldsjälen att ledigt, att stanna upp och pausa. Nej, den ska brinna tills lågan är helt släckt. Vederbörande glöms bort. Sedan tar nästa över.

Visst kan det ideella vara något oerhört vackert, men lika fint som det är i flera fall lika destruktivt och djupt ohälsosamt kan det vara i många andra. Frågan är inte varför den ideella idrottsrörelsen har svårt att engagera nya krafter, frågan är varför så många (där kraften egentligen är helt slut) stannar kvar – och i många fall så länge.

/Gästkrönikören

Kommentera gärna:

NYHET!

Limpar Camp för alla födda 2003 - 2005

Aktuellt just nu

Alltid aktuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln