Utvärdering Premier League 

Del 2 - Placeringarna 1 - 10


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Förra veckan bedömde jag halva serien med betyg och motivering. Nu är det dags för den övre halvan av tabellen. I bedömningen vägs både inhemska och internationella cupspel in. 

Etiketter: marcus lindén

10. Newcastle 
Betyg: 4/5

Rafael Benitez kan England. En gång CL-vinnare med en habil Liverpool-trupp, EL-vinnare under en kaosvår med Chelsea och nu tog han Newcastle till övre halvan. Benitez har vidareutvecklat en trupp som ett tag kändes som en av seriens tre sämsta. 

Jamaal Lascelles och Jonjo Shelvey erbjöds ingen plats till Ryssland, men skulle mycket väl kunnat vara där. Deras säsonger är imponerande, likt Diame och Gayle. Newcastle har förvaltat det man haft sedan innan på ett utmärkt sätt och höjde prestationerna när det var som viktigast. Försvarsspelet har varit prioritet.

Nu återstår en nervös sommar för fansen. Lyckas de behålla Benitez? West Ham drar i honom där satsningen är större, och Benitez var öppen med sin besvikelse över förra sommarens transferfönster. Ska Benitez stanna denna gång måste satsningen från klubben vara tydligare. Spanjoren är en extremt viktig pusselbit i klubbens framtid.

9. Leicester
Betyg: 3/5

Ibland är det svårt att skilja på en tillfällig framgång och vad som ska driva klubben framåt. Så var det i Leicesters fall när de valde att gå in i säsongen med Shakespeare vid rodret. Ett material som helt klart var övre halvan-bra, men en manager helt utan meriter eller idé - bortsett uppryckningen under förra våren.

Utför gick det med Shakespeare och en höst kastades bort. In kom Puel och fick styrning på skeppet, innan de sista åtta omgångarna var en bergochdalbana prestationsmässigt. Slutplaceringen och poängen är dock klart godkänd med fina säsonger på Vardy, Mahrez, Ndidi och Maguire.

För att vara en mittenklubb så innehar Leicester ganska stora resurser. De lär få klara sig utan Mahrez nästa säsong, men de bör kunna förstärka på flera positioner. Puel bör behållas och bygga vidare. Leicester skulle kunna vara väl förberedda för nästa säsong. 

8. Everton
Betyg: 2/5

I onsdags sparkades Sam Allardyce från uppdraget och han lär hävda in i döden att det är orättvist efter att laget slutat åtta. Jag skulle dock kalla detta för en extremt meningslös säsong. Avståndet till topp sex-klubbarna har blivit extremt stort och starten och våren var ofta väldigt idéfattig. Två vintermånader varade Allardyce-effekten och det räckte, men endast till säker mark. 

Everton står och trampar som klubb. Koeman hyllades till skyarna, innan han sparkades efter en dålig start. "Big Sam" är ingen dålig tränare, men att använda sig av honom med topplagsambitioner? Det räcker inte långt. Värvningarna för Lukaku-pengarna måste rannsakas hårt. Knappt någon av spelarna som hämtades in är bra nog. 

Prioritet måste vara att få in en bra manager. Någonting långsiktigt. David Wagner finns inom de engelska gränserna. Everton måste hitta en röd tråd och både spela och värva efter den, som de hade en gång i tiden. Just nu är de bara en mittenklubb som lika gärna kunnat sluta på fjortonde plats.

7. Burnley 
Betyg: 5/5

Det är svårt att ge annat än högsta betyg. Burnley ska ut i Europa nästa säsong och det var nästan aldrig något tvivel vilket lag som skulle sluta närmast topp sex. Ett tag jagade de till och med Chelsea och Arsenal. Det har inte alltid varit vackert under Sean Dyche, men extremt effektivt. 

Burnley har spelat uppoffrande och nästintill alltid agerad solida genom hela banan. Wood eller Vokes pressande på topp, och två murar till mittfält och backlinje. Jack Cork bör dock lyftas fram som en kreativ spindel i nätet, samt Nick Pope i mål som fick en VM-plats.

Det blir dock svårt för Burnley att växa. Fotbollen kan inte bli så mycket mer effektiv än i år. Pengarna är med PL-mått inte speciellt stora. Det finns heller inte så många attraktiva spelare att sälja. Burnley får fortsätta som de gjort, men får guldkant på nästa säsong med EL-spel.

6. Arsenal 
Betyg: 2/5

Det godkända betyget räddas av att topp fyra-lagen är väldigt bra, samt den imponerande transfern av Aubameyang i vintras. Han har i sin nya miljö visat att han är bland världens främsta på sin position och verkligen ska bära Arsenal under de kommande säsongerna. 

Men i övrigt? Väldigt lite positivt. Utväxlingen av Xhaka uteblev. Mustafi gick från darrig ibland, till darrig väldigt ofta. Ramseys skador blev allt fler. Och när motgången kom så var det svårare än någonsin att ta sig ur den. Kritiken har varit massiv och ingenting andas toppklubb om Arsenal just nu. Det blev därför ohållbart för Wenger. 

Ny manager ska in och det blir en av världsfotbollens mest intressanta frågor i sommar. Vem blir efterträdaren och hur förvaltar han Wengers arv? Det råder dessutom delade meningar om vilka spelare som är värda att bygga kring utöver Aubameyang. Jag hittar faktiskt endast en handfulla. 

5. Chelsea
Betyg: 2/5

Förra säsongen var en enorm överprestation av Antonio Conte, och dagens trupp är klart sämre än de fyra bästa lagens. Sommarfönstret var extremt avslaget och redan i inledningen av säsongen spred sig känslan att Conte var på väg bort. Han var ej lycklig här och hade uppnått sin framgång. 

Chelsea kändes därför lika avslaget som Arsenal. Halva våren har mest varit en väntan på en ny manager och spekulationer om vilka pengar Chelsea kommer spendera i sommar. Några av de senare värvningarna, som Drinkwater, Zappacosta och Giroud, andas dock inte titelambitioner. 

Chelsea har tidigare bevisat att man ej är en långsiktig klubb. En skicklig manager kommer plockas in, men ingenting som gör Chelsea till en klubb som byter inriktning. Kanté, Hazard, Azpilicueta och Courtois bör de hålla hårt i, men utöver det är truppen en av Chelseas svagaste sedan Abramovitj köpte klubben.

4. Liverpool
Betyg: 4/5

Ligaspelet har inte alltid varit fantastisk. Skarp kritik fick laget och Klopp i höstas och känslan har varit att resultat kastats bort i onödan. Samtidigt; Liverpool är i CL-final, de slog ut Manchester City på vägen, och de når topp fyra med Klavan, Lovren, Robertson, Karius och Milner. Vad mer kan man begära?

Liverpool har en identitet. Den identiteten är en stor anledning till Salahs framgång. Offensiva spelare värvas efter en tydlig mall och Klopps skapande av trion Salah, Firmino och Mané är värd allt beröm. Han har format den på helt egen hand. Detta bör lyftas fram ofta.

Det finns alltid en risk att framför allt Salah säljs, och även Firmino. Men Liverpool står på stadiga ben. De har under Klopp visat sin högstanivå allt oftare, och kommer vara redo nästa säsong också. Liverpool bör fokusera på en bättre målvakt och en till centralmittfältare. 

3. Tottenham
Betyg: 3/5

Tottenham har gjort mycket bra denna säsong. Alderweireld har varit borta nästan konstant. Även Kane hade sina skadeproblem, och betyget har varit extremt högt de senaste två säsongerna. Ett fokus skulle läggas på Champions League nu, och känslan var länge att Tottenham skulle gå långt.

Säsongen blir dock ett mini-antiklimax. Manchester City hakade av dem lite för tidigt, och förlusten mot Juventus var extremt snöplig. Avsaknaden av en centralmittfältare av ytterst världsklass gjorde sig påmind. Dock: Sanchez har varit en tillgång i backlinjen, Kane fortsätter att ösa in mål, vidareutveckling på Son och Davies - och Eriksen var ett tag en av seriens främsta. Tottenham är ett väldigt bra fotbollslag. 

De måste dock spänna musklerna i sommar. De har grunden, men behöver spetsa till två-tre lagdelar. Kravet på laget bör vara en titel nästa år i någon inhemsk cup, samt att nå ett steg längre i Champions League. Jag ser gärna Mahrez i detta lag. 

2. Manchester United
Betyg 2/5

Ligaspelet är givetvis mer än okej. Den inspelade poängen är klart bättre än flera konkurrenter, men betyget dras ner för de aldrig hade en chans mot Manchester City plus det stora fiaskot i Champions League. Titlarna är noll, ett förlorat lopp mot rivalen och fotbollen är inte tillräckligt bra.

Många fans anser att klubben behöver någonting annat än Mourinho. Jag tror det också. Försvarspel sätts och han har många titlar i bagaget, men det är två raka säsonger med bestående problem trots enorma pengar spenderade. Pogba, Sanchez, Lindelöf och Lukaku räckte inte. 

Det är svårt att vinna Champions League och ligan. Åren börjar gå sedan Ferguson lämnade. Det är dags att blicka framåt, men United behöver en identitet. Klubben behöver gå framåt tillsammans, och inte bara genom att värva de stora namnen. Just nu räcker inte det till varken stilpoäng, glädje för fansen eller titlar.

1. Manchester City
Betyg: 5/5

Detta var ett enmannarace. Manchester City dansade ifrån resten redan under vintern och dödade all typ av spänning med en enastående fotboll som både var kontrollerad, fartfylld, vacker och effektiv. Deras ligaspel kandiderar som en av de bästa i Premier Leagues historia. 

Men visst, säsongen har en lite bitter eftersmak. De förlorade vårderbyt mot United, är ute ur FA-cupen och framför allt uttåget mot Liverpool. Trots inhemsk överlägsenhet, mattades laget under våren då allting ställdes på sin spets. Liverpool passar Manchester City illa och den förlusten sved ordentligt.

Men trots stora summor spenderade är det omöjligt att inte vara extremt imponerad av Guardiola. De Bruyne blev ligans bäste mittfältare. Sané har fått ett ordentligt genombrott. Delph spelar vänsterback i seriens överlägset bästa lag. Det är tre exempel på en flexibilitet och Guardiolas olika kvaliteter som gjort detta lag så extremt starkt. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

NYHET!

Limpar Camp för alla födda 2003 - 2005

Aktuellt just nu

Alltid aktuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln