Utvärdering Premier League

Detta är del 1 - del 2 läser du nästa fredag.


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

I helgen går Premier League i mål. Ett år med dominans i toppen, där eror tagit slut och många slagits för sitt liv i botten. Ett år där mycket tyder på att samtliga nykomlingar klarar sig kvar, och de två stora plånböckerna når störst ligaframgång (denna krönika skrivs onsdag). 

 

Etiketter: marcus lindén

Det är dags att betygsätta samtliga klubbars säsonger mellan 1-5. Europainsatser vägs in, även om det finns en Champions League-final ospelad. Även de inhemska cuperna ska räknas in här. 

20. Stoke - 1/5
Stoke blev det första laget som blev klart att ramla ur Premier League. Efter en extremt lång tid med Tony Pulis, skulle laget förvandlas. Det gav delvis effekt till en början. Klubben kändes mer attraktiv och flera spelare lyckades ganska hyfsat. Men vad hände sen?

Stoke började tappa bort sig redan under förra säsongen och denna säsong är ett enda stort haveri. Mark Hughes satt alldeles för länge på sin post. Noll nya idéer, noll lösningar på problemen. Paul Lambert, som blev hans ersättare, har ytterst få lyckade arbeten de senaste åren. Det i kombination med väldigt få ryggradsspelare var dömt att misslyckas. 

19. West Bromwich - 1/5
Darren Moore kom in och skadade liv i detta lik, även om det var försent. All heder åt honom. West Bromwich hade legat på den övre halvan om poängsnittet de har utan Alan Pardew skulle räknats. Det säger någonting om Pardews katastrofala tid som manager. 

WBA blev så rädda att åka ur när man sparkade Tony Pulis, att det var precis det man gjorde. Det var mycket Pulis inte var, och hösten var svag, men han skulle inte åkt ur. Den tryggheten finns alltid med honom. Och den fanns inte med Pardew. Ut ramlar klubben, med den dyraste och mest spännande truppen man haft på länge. Underkänt rakt igenom.

18. Swansea - 1/5
Paul Clement skakade liv i Swansea under förra våren. Sedan såldes Sigurdsson till Everton utan ersättare, och truppen var den svagaste Swansea gått in med på många år. Då gick det som det gick också. I december kändes det som en självklarhet att laget skulle degraderas nu i maj.

Carlos Carvalhal fick en väldigt kortsiktig effekt på laget. Samtidigt är det svårt att klandra honom, hur detta än slutar. Swansea tappade sin identitet redan förra året, när de hade tre tränare på ett år. Fotbollen har inte samma röda tråd, och värvningarna har blivit allt spretigare. Carvalhal bör behållas oavsett Premier League eller Championship, men året är underkänt. Swansea är inte vad man en gång var. 

17. Huddersfield - 4/5
David Wagner bör verkligen hyllas om han tar detta i mål, vilket han lär göra. Huddersfields lönebudget står sig inte ens bra i Championship och Premier League-rutinen lyste med sin frånvaro i truppen. Vem skulle ordna detta?

Men med ett antal viktiga hemmasegrar, ett gediget försvarsspel och en vägran att låta formsvackorna bli för långa så ser det ut att ordna sig. Allt lär handla om att behålla David Wagner för klubben. Detta är en stor framgång, och nu kan de successivt växa. Här är det inte de individuella insatserna som skapat framgången.

16. Southampton - 1/5
Nej, Southampton. Det här är inte godkänt. Ibland träffar saker dock fel, som det blev med Mauricio Pellegrino. Han kändes som ett kompetent val utefter vilken klubb Southampton är och hans spännande CV från de senaste åren. Men likt West Bromwich så innebar inte den bra truppen att det automatiskt blev ett lyft.

Jag kollar fortfarande på truppen och undrar hur de kan ha fått ut så lite. Tadic, Gabbiadini, Bertrand, Romeu och många fler är bra Premier League-spelare. Nu räddades kontraktet med Mark Hughes vid rodret, men hur ser framtiden ut? Ytterst oviss, enligt mig. Likt Swansea, riskerar Southampton att förlora det man varit bra på.

15. West Ham - 1/5
West Ham kunde mycket väl åkt ur Premier League, men är en klubb som man bör kunna kräva så mycket mer av. Tomma ord från ägare om hur klubben ska växa, utöver arenan man skaffat som ingen tycker om. Här saknas en röd tråd på alla sätt och vis för pengar har spenderats med extremt lite utdelning. 

Problemen fanns under Slaven Bilic redan förra året. Trots ett bra arbete på sina håll, var han inte managern som skulle föra klubben framåt. Det borde de förstått redan i juni. Nu kastades ett par månader bort, vilket innebar att det inte blev den tränaren de ville. David Moyes är inte klubbens framtid. 

14. Brighton - 4/5
Brightons förutsättningar var på förhand bättre än Huddersfields, men ändå ytterst begränsade. Chris Hughton har även tidigare åstadkommit framgång med sina lag, men detta är kanske hans mest imponerande arbete. Brighton har ofta framstått som solida och har hållit en hög lägstanivå.

Jag trodde innan säsongen att Brighton löpte risk att bli ett nytt Middlesbrough. Ett bra bygge med ett eget spel som skulle få det för svårt i Premier League. Att spetsen fattades. Men där har Brighton motbevisat. Pascal Gross är den främste som ska lyftas fram, men även Lewis Dunk och Anthony Knockaert. 

13. Watford - 2/5
Watfords säsong är minst sagt svängig. De var namnen på mångas läppar under inledningen när Marco Silvas dåvarande bygge såg ytterst intressant ut. Sedan formsvacka och Silva sparkades (där de skyllde på Everton). Korttidslösning efter att ha anställt ny tränare i somras, ger sällan höga betyg.

Watford vann sina matcher när det behövdes, så de slapp streckstrid. Men truppen är övre halvan-bra. Ligans sjunde eller åttonde bästa. Jag hade högre förväntningar på klubben och önskade större steg framåt. Kanske är Javi Garcia den manager de ska satsa på, och överlever de sommarfönstret står de bra rustade för nästa år. Men denna säsongen är delvis bortkastad.

12. Bournemouth - 3/5
Detta är en stark trea. Jag eftersöker möjligtvis en ännu längre formtopp där Bournemouth spelar ut hela registret över längre tid. Men samtidigt; vinsterna trillar in tillräckligt ofta och den lilla klubben undviker bottenstrid med små resurser och en trevlig fotboll.

Nathan Aké och Asmir Begovic har med tiden visat sig vara smarta investeringar. Steve Cook, Ryan Fraser och Lewis Cook är sedan tidigare underskattade Premier Leaue-spelare. Bournemouth får lägga krutet på en offensiv spelare för att ta nästa steg.

11. Crystal Palace - 2/5
Placeringen är det inget större fel på, och Roy Hodgson lyckades till slut med det han gjort flera gånger. Det som behövdes gjordes och det ska han tog tacka Wilfried Zaha för. Utan honom skulle det mycket väl kunnat blivit degradering. 

Roy Hodgson kommer, och bör, köra laget nästa år. Men han blir inte yngre. Satsningen på Frank de Boer hann knappt börja innan den tog slut. Klubben famlar och det är mindre passande att jätte-värvningen Benteke inte gett någon utdelning alls. Crystal Palace har misslyckats att agera långsiktigt - igen.

Fortsättning följer nästa fredag.

/Marcus Lindén
 

Kommentera gärna:

NYHET!

Limpar Camp för alla födda 2003 - 2005

Aktuellt just nu

Alltid aktuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln