Ett stöd i vått och torrt


Av - Makoto Asahara -
Sportjournalist som skriver om det mesta inom sport på både på lokal- och riksnivå. Den spanska och den allsvenska fotbollen ligger nära hjärtat. Har mittfältsgeniet Guti som husgud med preferenser för klubbfärger i vitt. Gillar också i allmänhet att kliva ur språkliga lådor.

Jag hade förmånen att kunna spendera majoriteten av förra månaden i Japan. Och väl där passade man naturligtvis på att gå på ligafotboll. Cerezo Osaka mot Sagan Tosu en lördag och Gamba Osaka mot Vissel Kobe en söndag. Och med det hade man en helg i Japans näst största stad bokad, klappad och klar.
För att till fullo faktiskt få ingjuta lite japansk supporterkultur hade jag dessutom biljetter till hemmaklacken på den senare tillställningen. Och det är också den tillställningen som nu, en knapp månad senare, mest har etsat sig fast i mitt minne.
 

Etiketter: makoto asahara

Inte nödvändigtvis för att Lukas Podolski numer tillbringar sin tid i motståndarlaget (och blev utbuad vid varje bolltouch av hemmapubliken av någon outgrundlig anledning).
Inte nödvändigtvis att den briljante före detta landslagsmittfältaren Yasuhito Endo på äldre dagar blivit ungefär lika rörlig och snabb på planen som en fin men tung byrålåda.
Inte heller nödvändigtvis för att matchen och spelet till fullo bekräftade min teori om att japansk klubblagsfotboll är mycket spelkombinationer, teknik och finess utan genombrottskraft och förmåga att omvandla possession till kvalitativa målchanser.
 
Nej, det som jag tar med mig är reaktionerna, känslorna och kanaliseringen av den frustration som hemmaklacken, där jag i detta fall var inkluderad, kände när vårt kära Gamba hade torskat ännu en match. Dessutom på ett baklängesmål, som var matchens enda, i den femte övertidsminuten efter åtminstone två-tre solklara straffsituationer utan gehör från domarteamet.
 
Och ja, de stackars rättskiparna fick sig en rejäl känga, i "sann" västerländsk läktaranda. ”Åk hem!”, ”lägg ner domarkarriären!” och ”sopa” var de främst förekommande glåporden som riktades från kortsidan när slutsignalen förkunnade ännu en förlust för tabelljumbon (dessutom i ett prestigemöte mot Kansairivalen Kobe på hemmaplan). I och med att det japanska språket är förskonat från användandet av könsord i glåpordssammanhang så var det ändå ganska städat ur ett västerländskt perspektiv. Och då ska tilläggas att Osakabor är extra högljudda och intensiva, och dessutom kända för det i Japan. Men sammantaget fick man ändå konstatera att det där och då inte var så stor skillnad, förutom det språkliga, mellan väst och fjärran öst i den oftast överdrivna ilskan mot en fotbollsdomare.

Det var i stället när spelarna, som gick runt arenan och tackade sina hemmafans, nådde vår läktare som något oanat inträffade.
Mitt bland alla burop och glåpord mot domaren hördes en annan röst:
”Bra kämpat grabbar!”
Därefter ännu en röst:
”Ni vinner nästa match!”
Och en till:
”Tack för idag, ni reser er igen!”
 
Plötsligt hade domarilskan förbytts mot en kavalkad stöttande, värmande ord till hemmaspelarna som flög ner likt konfetti från läktarna. De där hemmaspelarna som trots sin på pappret ganska fina trupp låg sist i hela serien utan en enda vunnen match. Som precis hade torskat mot Kobe med 0-1 på hemmaplan efter en, trots allt, ganska blek insats.
Inga burop mot de egna. Inga spanska, vita näsdukar. Inga kvartssamtal med lagkaptener eller spelare.
Snarare bara fortsatta hejarop. Positivt. I vått och torrt för sitt egna lag.
 
Gamba gick vidare och vände den negativa trenden med att ta tre poäng i nästa omgång. Här och nu må de fortsatt vara inblandade i bottenstriden (på kvalplats med 13 poäng på lika många matcher). Men där och då, med ny hemmamatch bara några dagar senare, gav det uppenbarligen en effekt.
 
Så tänk på det nästa gång just du ställer dig i en klack och ska stötta just ditt lag.
Att du ändå gör det i vått och torrt.
Och det är när det är som gråast på himlen som spelarna som allra mest behöver påminnas om att du verkligen gör det.

/Makoto Asahara

Kommentera gärna:

NYHET!

Limpar Camp för alla födda 2003 - 2005

Aktuellt just nu

Alltid aktuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln