AIK och Hammarby i toppen för att stanna


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Allsvenskan har fått en utmärkt start om vi ser till det mediala. AIK i topp (med en match mer spelad), Hammarby är tvåa. Storfavoriten Malmö sladdar ordentligt och Örebro får agera charmigt skrällag. Många komponenter finns och det enorma intresset kommer bestå. 
 

Etiketter: marcus lindén

Hammarbys första och enda guld spelades hem 2001. Djurgården slutade tvåa och AIK på en tredjeplats. Samtliga Stockholmslag i toppen alltså. 2006 slutade de tre Stockholmslagen tvåa, trea, sexa och året därpå var statistiken liknande. Är vi nu på väg mot en sådant tid?

Jag tror faktiskt det. Årets upplaga av Djurgården har inget i en guldstrid att göra. Men det finns en hög minimumgräns av poäng som de kommer spela in. Bra försvarsspel och bra tränare. Nästintill garanti att det inte blir sämre än en femteplats. Trots att Jonas Olsson och Andreas Isaksson ser slutet på sina karriärer, är detta en otroligt stabil grund inför framtiden. Truppen kommer se bättre ut framöver. 

Hammarby har imponerat på många. Överraskande bra till och med. Klubben kan givetvis falla och det krävs mer än sex matcher för att räta ut samtliga frågetecken. Men att vi ska räkna med Hammarby? Helt klart. För det finns ingen klubb inom Sveriges gränser som är skickligare på att leva med sin medgång.

Hammarby behöver inte gå på någon myt om sig själva för att fortsätta på detta sätt. Det är publikfest, det är offensiv fotboll. Man slår ur underläge trots att man har en lönebudget som helt klart luktar toppstrid. Pressen på Hammarby är inte i närheten av vad den är på ett par andra klubbar. Vibbar av 2001 finns.

Men med denna inledning i minnet är ändå AIK storfavoriter för mig. Vad ska stoppa dem? Om Hammarbys inledning påminner om 2001, är det ändå ännu tydligare att det osar 2009 om årets AIK. I alla fall tillräckligt mycket för att hela klubben agerar i medgång. Den harmonin som finns på Friends är något nytt.

Skador på nyckelspelare som mynnar ut i att truppen sluts samman. Ett gäng med många viljor som ändå drar åt samma håll. Linje Blå, argentinare på topp, bollvinnare på mitten och Per Karlsson i backlinjen. Framför allt vinner laget fotbollsmatcher på en mängd olika sätt. I onsdags mot Sirius efter sen vändning med två lite oväntade huvudrollsinnehavare. AIK kommer att vara bredast i höst. Spetsigast är man redan.

Allsvenskan behöver alla typer av lag. Jag håller ofta en extra tumme för GIF Sundsvall på grund av deras geografiska läge. Ett tag kändes det som nästan hela serien täcktes av Stockholm, Skåne och Göteborg. Allsvenskan behöver spridning. Det är viktigt om svensk fotboll ska gå framåt, inte minst för intresset.

Det vore dock märkligt att inte säga att detta är väldigt bra för Allsvenskan. Kan två klubbar, där suget efter titlar är enormt, vara med in i det sista så tjänar vår liga på det. AIK och Hammarby lär få sällskap av ett tredje lag, men frågan är om inte båda två kommer vara med hela vägen. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln