Zlatans eftermäle smutsas ner


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Under torsdagen tog vårens snackis äntligen slut. Zlatans vara eller icke vara i sommarens VM har egentligen diskuterats ända sedan laget kvalificerade sig till slutspelet, men har kulminerat sedan han började spela matcher igen. Nu står det klart att han inte medverkar i Ryssland.
 

Etiketter: marcus lindén

Även jag tyckte tanken var kittlande. Jag drömde om scenarion där han skjuter oss vidare mot Mexiko, men även fullbordar sin egen karriär. Slutet på klubblagsfotbollen i Europa var inte speciellt spektakulär, och det skulle minst sagt göra en strålande karriär ännu mer fantastisk om han avslutade med bra prestationer i ett VM. Han och VM har ju dessutom aldrig fungerat bra tidigare. 

Givetvis även för kvalitetens skull. Oavsett fysisk status, och om Janne velat använda honom alla minuter eller för kortare inhopp, skulle det varit en tillgång. Kanske hade han fått ut sin kvalité, eller inte. Men när trupper sätts ihop behövs spelare som kan göra det extra och förändra en matchbild. Det kan Zlatan, även efter skadan. 

Nu dör dock spekulationerna, vilket är väldigt skönt. Sebastian Larsson och Jimmy Durmaz lät ganska lättade över detta också. Det tar både energi och fokus från dem och många andra. Jag vill inte sträcka mig så långt som att säga att Italien-insatsen kommit i skymundan på grund av detta, men vi är nog alla trötta på det. Inte minst Janne Andersson.

Jag vet faktiskt inte om någon svensk fotbollstränare skulle kunnat agera bättre än Janne angående denna fråga. Lugn och metodisk varje gång. För han har ju haft rätt. Vrid och vänd på det som du vill, men har en spelare tackat nej till fortsättning och inte meddelat något annat, skulle jag också tolkat detta som ett fortsatt nej. Han har aldrig förminskat Zlatans storhet, men behållit all sin heder och professionalitet. 

Zlatan själv då? Allt detta snack de senaste veckorna förbryllar mig mycket. Kanske omåttligt mycket, men jag kan inte låta bli. Jag tillhör den generation som började minnas fotbollsmässiga saker i ungefär samma tid som Zlatan slog igenom. Hans kaxighet i kombination med det oförstörda var det charmiga. Det fanns en spontanitet som var unik.

Tajmingen på detta är dock allt annat än spontan. Här finns ett PR-team som kan klappa sig själva på axeln i aspekten att alla pratade om Zlatan. Genialiskt på flera sätt. Alla skapade en åsikt i frågan. När Zlatan inte var spelbar, nämndes han ändå. När han kom tillbaka och levererade, så blev det som en explosion. 

Dealen han fått med bland annat Visa och Samsung är nog också fantastisk. För vilken världsartist är beredd att spela ut sådana kort som Zlatan gjorde? Skapa nyheter av varenda samarbete och använda det svenska landslaget som lockbete. Någon procent i mig, känner att man borde räknat ut detta så mycket tidigare. 

När vi minns Zlatans karriär ligger fortfarande ligatitlarna, klackmålet i EM 2004 och alla rekord närmast. Det väger tyngre än det mesta. Men denna utveckling är väldigt tråkig. En del av mig kommer minnas en stjärna som spelade ut samtliga kort mot sitt eget landslag, för rädslan att ingen ska prata om honom. Spontaniteten är som bortblåst. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln