Släpp sargen och droppa sexismen


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Miljoner tecken, rader, ord och texter har behandlat Zlatans debut i MLS och Galaxy. Fler är säkerligen på gång och jag tror inte jag kan tillföra något där. En diskussion om en eventuell VM-plats kan vi ta på twitter.
 

Etiketter: joakim forsell

Andra diskuterar den herrallsvenska premiären. Premiär är premiär är premiär och allt det där. Jag såg två matcher i söndags och kan bara hålla med om att det är skönt att det är igång. Men det snacket hittar ni också på andra plattformar.
 
Nej, idag vill jag prata om halvnakna kvinnor som underhållning på fotbollsarenan.
 
Såg ni Premier League i helgen? Då tänkte ni kanske på samma sak som jag.
 
Crystal Palace tog emot Liverpool på Selhurst Park. Palace är en av få klubbar i England som har en supportermiljö likt den italienska vi kallar tifosi. Tifon, sånger, flaggor och en stark klick på läktaren som gör Selhurst Park till en härlig arena att besöka.
 
Hur som helst, det är ju inte det jag ska lyfta.
 
Anförda, återigen, av Mo Salah lyckades Liverpool vända ett underläge till seger när egyptiern gjorde sitt 29 ligamål för säsongen. Ett helt fantastiskt facit. Men det var ju inte det vi skulle prata om heller. Nu kommer det.
 
Under inmarschen, när spelarna tillsammans med domarteamet promenerar ut från spelartunneln, vinkar till publiken och hälsas välkomna, står ett 20-tal cheerleaders på rad. Iklädda korta hot pants, tight sport-bh och med glittriga pom-poms i händerna bildar de en förlängning av den spelartunnel spelarna just lämnat. Missförstå mig inte nu. Cheerleading är en sport likt vilken annan som helst och vad utövarna använder för kläder bryr jag mig inte om. Men ska jag vara helt ärlig misstänker jag att Crystal Palace och Premier League inte vill ha kvinnorna där för att göra reklam för och få fler att börja med cheerleading..
 
Vad tror du?
 
I så många avseenden har, åtminstone den svenska, fotbollsarenan blivit en plats där alla känner sig välkomna. I veckan pratade jag med Maja Carlson i supporterorganisationen Malmösystrar. En supporterklubb enbart för kvinnor som älskar och tillsammans vill följa Malmö FF. På måndagkvällen möter MFF Elfsborg i Borås. På hemmalagets läktare kommer en flagga med budskapet ”Gulsvarta systrar” synas. Fler kvinnor engagerar sig på de herrallsvenskan läktarna och det är fantastiskt. Inom en snar framtid hoppas jag vi ser kvinnor på fler betydande roller, både i supporterklubbar och i styrelserum hos klubbarna.
 
När Phil Neville i januari presenterades som ny förbundskapten för det engelska damlandslaget fick han, med all rätta, utstå stark kritik på grund av flera hån mot kvinnliga fotbollsspelare på twitter. Det engelska fotbollförbundet tyckte inte att det spelade någon roll. Jag chansar lite nu och misstänker att FA tänkte mer på medieutrymmet de får med en gammal herrlandslagsman på kaptensposten än hur det känns för de kvinnliga landslagsstjärnorna.
 
I min värld är det självklart att fotbollsarenan är fri från sexism, homofobi, rasism och all övrig form av hat, hot och trakasserier. I boxningsvärlden pratas det om ”ring girl”-ens vara eller icke vara. I motorsporten har en diskussion om grid girls kommit upp. I båda fallen är de stora styrande organen emot att ta bort de sexistiska inslagen. ”Det är en del av showen”, ”Vore att ta bort kvinnors rättigheter” är argument som hörs.
 
Sjukt är vad det är.
 
Med några sista rader vill jag förklara vad jag menar. Fimpa sexismen och kom in i verkligheten. Det är 2018 och vi kommer ingenstans om män ska sitta på läktaren och dregla över kvinnors utseende. Hur ska det då någonsin bli jämlikt?
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln