Det är dags för ett snack


Av - Joakim Forsell-
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

60 minuter fick vi vänta. En timma alltså. På grund av ett par bengaler. Det hade varit enkelt att gnälla på eldbrännarna men nej, idag skyller jag på arrangören.
 

Etiketter: joakim forsell

Den herrallsvenska säsongen närmar sig. För varje match som spelas innan säsongsstart ökar förhoppningarna och förväntningarna. Svenska Cupen, med sitt nyvunna rykte, är i slutskedet och helgen bjöd på två heta semifinaler. Mästarna från Malmö gästade besegrade Östersund och på Friends möttes AIK och Djurgården i årets första Stockholmsderby.
 
Stockholmsderby alltså. Två veckor innan den allsvenska premiären. Drygt 21.000 åskådare. Ingen kan ju trott att det inte skulle fyras av ett par bengaler innan avspark i Solna.
 
Trots det valde arrangörerna att dra taket över arenan. Röken från bengalerna skapade först fina små moln innan det urartade till en kraftig dimma som försenade matchstarten kraftigt.
 
Henrik Koch, säkerhetschef i AIK var beredd på att det kunde brännas bengaler men trodde att matchen ändå kunde startas i tid.
 
– Det är i alla fall vår målsättning. Men om det sedan eldas bengaler får det ta den tid det tar att cirkulera bort röken, sa han till Sportbladet.
 
Fint så. Eller vänta lite..
 
Arrangören var alltså beredd på bengalbränning och viss uppskjutning. Ändå tog det nästan en hel timma innan matchen kom igång.
 
Precis som Simon Bank sa när han blixtinkallades i Cmore-studion:
 
– Man såg det här komma, att det då ska ta så lång tid att fläkta ut röken är det som överraskar mig.
 
Tydligen saknar Friends Arena ett system som kan suga ut luft och rök när taket är stängt. Det känns som det är dags att skaffa det innan man spelar en match under tak igen. Dessutom är fotboll en utomhussport. I lördags spelades fotboll i Östersund. Visserligen på konstgräs(som också måste diskuteras på riktigt) men fortfarande utomhus.
 
Och eftersom du redan börjat formulera ett inlägg kring att pyroteknik inte är tillåtet på svenska fotbollsarenor så tar jag det direkt.
 
Jag vet. Men det ändrar inte faktumet att vi vecka efter vecka kommer se de orange eldarna på våra läktare. Så länge SvFF och supportrarna inte kan ha en vettig diskussion med varandra kommer vi inte komma någonstans i den frågan.
 
Att stänga ett tak löser liksom inte problemet.
 
Så till svenska fotbollsförbundet och supporterklubbarna:
Se till att prata med varandra. Testa de nya kalla eldarna. Försök komma närmre varandra i frågan. Båda parter kommer till slut behöva kompromissa. Jag ser ingen annan lösning på det.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln