Vad väntar i The Championship?


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Premier League börjar dra ihop sig och det finns väldigt mycket kvar att spela om. Åtta matcher återstår och det är knappast bara i toppen spänning är att vänta. Halva serien är fortfarande indraget i ett nedflyttningsdrama. Det är dessutom inga små klubbar vi pratar om.
 

Etiketter: marcus lindén

West Bromwich behöver göra en sagolik säsongsavslutning för att ens ha en chans att klara sig. De är inte en av landets största klubbar på något sätt och tydliga misstag gör att de ligger där de gör. Men West Brom har ändå lyckats etablera sig i Premier League efter många år där de åkte jojo genom divisionerna. Åtta år faktiskt och nu lär det vara över.

Men det är tyngre lag som också håller på att åka. Stoke och Crystal Palace gör just nu West Bromwich sällskap. Precis ovanför strecket finner vi Southampton, utan tränare, och ett West Ham som är i ett kaotiskt tillstånd som klubb. Att detta sker under en säsong där två av nykomlingarna hade extremt lite rutin från Premier League med små lönebudgetar är anmärkningsvärt. Frågan är dock; vad väntar för dem som inte klarar sig?

Man får vända det åt vilket håll man vill. Billigare biljettpriser, större chans att vinna, match ofta och ett läge att börja om. För vissa stämmer det att åka ur kan vara en nyttig omstart. Men finns den garantin? Knappast. Utvecklingen går istället åt ett helt annat håll som bör göra flera klubbar livrädda.

Bolton, Portsmouth, Blackburn, Blackpool och Wolverhampton är några som är nere, eller har varit nere och vänt, i League One. Sunderlands säsong är ett haveri och samma sak väntar dem. Det tog Middlesbrough nästan tio år att ta sig tillbaka till Premier League och även om Aston Villa har chansen att gå upp denna säsong - har de knappast haft de enkelt sedan de ramlade ur.

Varför blir det så här? I de mindre klubbarna blir fallet ofta väldigt tungt. En långsiktighet som tappas bort när de åker ur. Det kan vara svårt att börja om och komma ihåg vad man var bra på. Där finns en logik. Det är dock de större klubbarna som ofta tappar sig själva ännu mer. Mer resurser än seriekonkurrenterna - men betydligt mindre än de hade i Premier League. Sällan används pengarna rätt - trots fallskärmssumman som betalas ut.

West Ham har exempelvis varit ur förr och rest sig. Men att en sådan klubb skulle kunna få svårt att resa sig? Absolut. Det går enkelt att kritisera flera lag för att de är livrädda för att åka ur, och därför tar kortsiktiga beslut. Men det är förståeligt. Ett nytt kontrakt är en livboj som kan handla om verkligheten i många år framöver. 

Långsiktighet och stabilitet behövs. Besluten måste fattas innan säsongsstart. Det borde både West Ham och Stoke ha tänkt på angående deras managersituation. Och ibland, som för Southampton, träffar det bara fel. Drama är i alla fall att vänta där nästan ingen går säker.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln