Svenska Cupen kräver förbättring 


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Förra helgen gick Svenska Cupens gruppspel i mål och nu väntar kvartsfinaler. Tungviktsmöte mellan Malmö och Göteborg, och ett eventuellt Stockholmsderby är vad vi har framför oss. Det är svårt att klaga för mycket, spänningen är på topp.
 

Etiketter: marcus lindén

Detta är sjätte året med det nya upplägget av Svenska Cupen. Det har ofrånkomligt varit ett uppsving. Ingen minns det före detta upplägget med glädje. En turnering med hysteriskt låga publiksiffror, som endast agerade kuliss till Allsvenskan. Turneringen var ärligt talat nära graven, och det var verkligen anmärkningsvärt med tanke på intresset för den svenska fotbollen i övrigt. 

Att deltagande lag får tre-fem matchers längre tävlingssäsong före Allsvenskan var en stark orsak till det nya konceptet. Det ger mycket. Längtan för supportrar blir mer hanterbar och klubbarna behöver detta. Pulsen ökar tidigare och ska vi inte bedriva höst/vår-säsong krävs det tävlingssäsong under en till månad. 

Vissa problem som uppstått under resans gång har korrigerats. Att använda Friends som en finalarena var ingen bra idé. Det kan tyckas orättvist, men att ge det ena laget hemmafördel inför fullsatta läktare är viktigare. Det finns inte Wembley-traditionen i Sverige, och Elfsborg - BK Häcken gör sig bättre på Borås Arena - även i en cupfinal.

Men det är hög tid för en kravhöjning. Det som blivit bättre är alla redan medvetna om, där kan vi vara nöjda. Men känslan är att Svenska Fotbollsförbundet håller på att bli blinda. Varningsklockorna har i alla fall ringt ett antal gånger under gruppspelet, och de vill inte riktigt höra dem.

Att Göteborg gick vidare på högre ranking än Öster upplever jag endast som ett misstag snarare än en bestämd regel. Den är så ologisk att det omöjligt kan ha diskuterats ordentligt. Det känns som det var något som skrevs in för att ingen trodde situationen skulle uppstå. Omspel om möjligt, annars lottning, är det enda rimliga. Och om vi måste gå på ranking skulle jag absolut prioritera det lägre rankade laget. 

Den planen Oddevold spelade sin hemmamatch mot AIK på, var direkt farlig. Den spelades på Kamratgården i Uddevalla. Det var endast -4 när matchen startade, så inga extrema förhållanden spelade in. Att spelare undviker att maxlöpa längs kanterna är inte seriöst. Är planen alltid i det skiktet? Eller snålades det med uppvärmningen av planen? Svaret vet jag inte, men att matchen inte flyttades till Göteborg eller Borås är väldigt märkligt. 

Det kan tyckas vara en detalj, men Förbundet vinner inga stilpoäng på Gerhard Sagers medverkan i Fotbollskanalens sändning av kvartsfinallottningen. Faktafel vid flera tillfällen och ett engagemang som inte ens existerade. Det är det bästa tillfället att marknadsföra turneringen, då får det inte se ut på det sättet. Detalj förvisso, men en helhetsbild som inte blir bättre.

Jag hoppas dock upplägget med att endast gruppvinnaren går vidare består. När allsvenska topplag deltar i grupper med tippade mittenlag i Superettan, ska de inte kunna gå vidare vid en grov underprestation. Det ska vara tre extremt viktiga matcher och gör de så betydelsefulla som möjligt. Dagens upplägg är bra.

Jag hoppas Förbundet är lika nytänkande nu som när upplägget sattes. Ska det fina intresset bestå, och om den svenska fotbollen ska kunna ta sig framåt, behöver allt utvärderas. I år måste de erkänna att allt omöjligt blivit perfekt. Bättring krävs. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln