Pojkarna är historia


Av - Jimmy Åkesson -
En 25-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Jobbar med media och kommunikation för IFK Norrköping på både dam- och herrsidan. Är svag för yttersidor och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Februari 2018. Det känns som att det borde vara annorlunda – likväl bevisar människor, män, att deras egna agenda är viktigare än en jämställd nutid och framtid. När Idrottsföreningen Brommapojkarna stängde årsmötet hade förslaget om att byta namn till könsneutrala IF BP röstats ner.
 

Etiketter: jimmy åkesson

När #metoo hösten 2017 briserade hördes ”inte alla män”-rösterna tydligare än någonsin. De som ljudligt och ofta påpekade att de själva aldrig skulle göra någonting elakt och att det därför aldrig har hänt någonting. Någonsin. Någonstans. När motionen om namnbytet i innandömet på Grimsta IP nådde svenska medier var det samma män som prompt skulle göra sig lustiga över att Brommapojkarna inte längre skulle heta just Brommapojkarna. De där som i kommentarsfält på sociala medier påpekade att feminismen gått för långt och ryggdunkade och gillade andra ”ska de döpa om sig till Brommahen? Höhö”-skämtförsök. Brommapojkarna har en av Europas största ungdomsverksamheter – en verksamhet som innehåller både tjejer och killar. En förening som aktivt jobbar för allas lika värde och jämställdhet. Att bli IF BP skulle bli en tydlig och stark indikation på att bli ännu mer inkluderande.
 
Istället tyckte en grupp män att historien är viktigare än att vara en del i ett samhälle som försöker förändras. De som inte lär av historien kommer att upprepa den och de kommer fortsätta att vägra för att de inte tänker på några andra än sig själva.
 
Det finns inget vettigt argument för att inte stötta ett arbete för ökat jämställdhet. Det känns så fruktansvärt omodernt med argumentet ”det har ju alltid varit så”. Det är därför jämställdhet och feminism behövs i såväl samhället som fotbollen. Att det inte ska spela någon roll om du är tjej eller kille. Det görs så mycket jobb i det tysta. Det där som inte märks. När det väl bubblar upp och når ytan kommer de unkna åsikterna dit direkt och plaskar så vilt de kan för att vågorna ska skölja tillbaka nutiden.
 
Brommapojkarna lade upp ett förslag som är lika litet som stort. Kommunikationen är BP. Bland supportrarna och fotbollsälskarna i landet är det BP. Så varför inte bara heta BP, ta ett kliv framåt och gå i bräschen 2018? Att 36 av de 37 som röstade emot förslaget var män speglar det som sker utanför föreningsväggarna. De som är stökigast brukar höras mest. Den grupp som höll tradition högre än att inkludera sin klubbs största flickverksamhet. För vad hemskt det vore att heja på ett lag som inte hade ”pojkarna” i sig. Tänk att åtta bokstäver kan vara så otroligt viktigt och innehålla så mycket historia – som att allting som hänt skulle raderas tillsammans med ett pronomen.
 
Visst låter det osannolikt?
 
Tjejerna kommer att fortsätta spela fotboll i Brommapojkarna. De kommer att fortsätta spela i samma färger och med samma emblem på bröstet. Men de kommer att göra det med vetskapen om att det finns de som tycker att ”pojkarna” betyder mer än ett inkluderande namn. Det var män som bestämde att det skulle fortsätta vara så. Det har gnällts om att fokus hamnat på ”ledsna tjejer och dumma gubbar". Fundera på varför det blivit så. Kan det vara för att de som drabbas är tjejer och anledningen är män?
 
I morgon byter klockan månad. Jämställdhetskampen kommer att fortsätta och BP:s arbete slutar inte här. Den regnbågsfärgade bindeln kommer säsongen 2018 att sitta på föreningens alla lagkapteners vänstra arm. Det känns bara som att det borde vara annorlunda. En gnagande tanke om att vi nog kommit längre än så här och att det känns som att det där namnbytet låg så precis rätt i tiden. Historien är viktig – precis som det är viktigt att vi lär oss av den och se till att nutiden och framtiden blir bättre. Så finns det de som klamrar sig fast vid det förgångna och håller i allt vad de kan för sin egen vinning – de som aldrig känt sig förminskade.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln