Starten på 2018 års kapitel


Av - Jimmy Åkesson -
En 25-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Jobbar med media och kommunikation för IFK Norrköping på både dam- och herrsidan. Är svag för yttersidor och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Att Algarvekusten längs Portugals södra sida lika starkt förknippas med soltörstande turister som svenska försäsongsläger är ingen längre förvånad över. När cupen med samma namn som regionen drar igång i slutet av februari är det också startskottet för en ny landslagssäsong på riktigt.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det är svårt att inte dra blickarna till en av spelarna som återfinns i Peter Gerhardssons trupp. Eskilstunas Loreta Kullashi debuterade i den blågula tröjan mot Sydafrika, gjorde sitt första landslagsmål med sin första bollberöring och sitt andra i samma match. Algarve Cup kan definitivt vara starten på en karriär som mycket väl kan innebära mer än poäng och spelade matcher.
 
Loreta Kullashi är född i Helsingfors med kosovoalbansk härkomst och uppväxt i Halmstad. Hon debuterade i AIK som 15-åring och gjorde sitt första damallsvenska mål under fjolårssäsongen. I ett fotbollsklimat där svenska spelare med utländsk bakgrund haft det svårare att ta sig fram är Kullashi ett exempel på motsatsen. En ny generations fotbollsspelare som krigat sig fram i rampljuset. En spelare som gett sig själv chansen – som visar att landslagsledningen har ögonen på oavsett hur gammal du är.
 
Om januariturnén för herrarna mest ses som en ett skönt och varmt sätt för allsvenska spelare att startat säsongen på, så är Algarve Cup någonting att ta mer på allvar. Det är här spelarna verkligen kan bevisa att de ska vara med i snacket när det vankas tävlingsmatcher och VM-kval. Trots att majoriteten av truppen spelar i inhemska klubbar så finns såväl Chelsea som Bayern München och Montpellier representerade – och de släpper sina spelare. Ytterligare en krydda som gör att de bästa spelarna får möta de bästa spelarna.
 
De rutinerade finns med och lika viktigt är det att uttagningen också innehåller tre debutanter i Zecira Musovic, Anna Oskarsson och Filippa Angedal. Tre spelare som känt på blågul landslagsfotboll i yngre åldrar men som nu får chansen att bocka av även den högsta nivån. Med fyra matcher på åtta dagar kommer åtminstone de två sistnämnda att få känna på Estádio Municipal Da Bela Vistas underlag.
 
Kanada, Sydkorea och Ryssland är tre kvalitativa motstånd. Precis som Frankrike i höstas och Sydafrika i vintras. Sverige brukar som bekant ändå ta sig igenom mästerskapskvalen utan några större hinder – men att matcha mot bra lag ger också en inblick i vad som krävs för att ta nästa steg och Gerhardsson tillsammans med sitt kompani har visat att de kan spela olika typer av fotboll beroende på motstånd.
 
Det är tidigt på året och säsongerna har knappt startat. När man skakar av sig uppehållet och tittar lite försiktigt mot det som kommer. Det åttonde världsmästerskapet i fotboll för damer spelas i Frankrike. Det är fortfarande ett och ett halvt år kvar till dess – men det är här som grundpelarna slipas ytterligare. Det är här det finns chans för nya stjärnor att titta fram.
 
Det är här och nu spelare som Loreta Kullashi kan visa att hon är ett namn för framtiden. Eller så kliver någon annan fram och vill författa 2018 års fotbollskapitel.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln