Barcelonas upprättelse


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

20:45 ikväll kliver Chelsea FC och FC Barcelona in på Stamford Bridge gräsmatta för att spela den första av två möten i Champions Leagues åttondelsfinal. En stormatch där lagen går in med helt olika säsonger i ryggen. Ett hemmalag som, i egenskap regerande mästare, får anses ha bommat de förväntningar som fanns innan säsongen rejält. Ett bortalag som, innan säsongen ansågs uträknade både inhemskt och ute i Europa efter att ha åkt på en nästintill förnedrande förlust i den spanska Supercupen mot ärkerivalerna Real Madrid, nu ser ut att ha en god möjlighet att vinna en trippel.
 

Etiketter: tomas hermansson

Det är lite av ett nytt FC Barcelona vi har sett denna säsong under ledning av nya tränaren Ernesto Valverde. Tidigare har Barcelona alltid varit synonymt med bollinnehav och stora vinster mot alla lag under toppen i La Liga. Det har förvisso varit receptet mot många lag även i år men i vissa matcher har Barcelona uppvisat en tydlig skillnad. Mot vissa lag, de som inte bara parkerar bussen utanför eget straffområde, har man använt sig av ett rakare spel än vad vi har vant oss vid de senaste säsongerna.
 
Barcelonas spel i år har, med Barcelona mått mätt, kännetecknats av effektivitet och cynism. Kanske är det bara en känsla jag fått men de där stora segrarna i ligan dyker inte längre upp lika frekvent. Dessutom släpper man in väldigt få mål. Kanske är tappet av Neymar en anledning till detta? Med Neymar i laget hade man i princip tre spelare utan något defensivt ansvar vilket troligtvis bidrog till både fler insläppta mål samt fler målrika segrar.
 
De två senaste säsongerna har Barcelona åkt ut i Champions Leagues kvartsfinal mot Atletico Madrid respektive Juventus. Båda dessa lag har då utnyttjat att Barcelona, som tidigare nämnt, ofta hamnade i numerärt underläge i försvaret med ”Tres Amigos”, Messi, Suarez och Neymar, på plan samtidigt. I år hoppas Barcelona kunna undvika samma scenario. Att åka ut i kvartsfinalen två gånger rad är, för en klubb av Barcelonas kaliber, minst två gånger för mycket.
 
Jag tror också att årets Barcelona drivs av en stor revanschlusta. Efter Real Madrids två raka CL-titlar är det dags att slå tillbaka. Dessutom tror jag Lionel Messi är oerhört sugen på att ta tillbaka rekordet för flest guldbollar. Både han och Cristiano Ronaldo står i dagsläget på fem guldbollar var. De senaste fyra säsongerna har guldbollen gått till den vars klubblag vunnit Champions League.  
 
Ett rakare, effektivare och mer cyniskt spel. En Messi, ett lag, men kanske i första hand en hel stad som vill visa fotbollsvärlden att de fortfarande är att räkna med, som vill ta tillbaka tronen från sin värsta rival. Kan det räcka hela vägen till konfettiregnet på Olympiastadion i Kiev den 26 maj? Jag tror banne mig det.
 
/Tomas Hermansson    

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln