Nisse – Äskad av alla


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Det sägs att AIK är överallt. Men sällan är de där jag är. Men som en av Sveriges största klubbar påverkar man. Med jämna mellanrum ser jag det tårdrypande tifot inför mötet med IFK Göteborg, strax efter Ivan Turinas bortgång. 20 minuter som visar på allt det fina inom svensk fotboll.
 

Etiketter: joakim forsell

När nyheten om Daniel Sundgrens allvarliga sjukdom kablades ut i höstas återvände tankarna till Solna. Och när jag i helgen gick en promenad längs Malmös gator, lyssnandes på en lång intervju med AIK:s sportchef Björn Wesström fick jag återigen anledning till att tänka på Gnaget. Men det handlade inte om något Wesström sa. Istället var det en nyhetsflash som med otäck precision landade i min telefon.
 
”JUST NU: AIK:s lagkapten Nisse Johansson avslutar karriären på grund av hjärtproblem.”
 
Nils-Eric Johansson är gud i Gnagetland.
 
Hjärtproblemen fanns där redan tidigare, men först efter att problemen förvärrats tvingas den 38-årige kaptenen nu ställa sina för evigt svart-gula skor på hyllan.
 
Nisse har inte stuckit ut. Han har inte varit spelaren som med sin teknik och fysik sett till att AIK prenumererat på topplaceringarna i Allsvenskan. Men hans enorma hjärta, kärlek till klubben och ledaregenskaperna som alla lag suktar efter har gjort honom till en av de viktigaste pjäserna i Solna-lagets framgångsrika schackspel. Han har varit en av Allsvenskans i särklass viktigaste spelare sedan återkomsten 2007.
 
Dessutom har han alltid framstått som en person som stått stadigt med fötterna på jorden och inte svävat iväg. Han har varit kaptenen alla tränare vill ha.
 
När Nils-Eric Johansson oväntat blev uttagen till landslaget 2013 var det många som höjde på ögonbrynen. Det gjorde jag också. Det fanns säkerligen andra ytterbackar som var bättre lämpade än 34-åringen. Yngre förmågor, större talanger, spelare med framtiden för sig.
 
Men så här i efterhand kunde inte Erik Hamrén valt en bättre spelare att fylla ut landslagstruppen med. Nisse ger och gav alltid allt.
 
Det är hemskt att en karriär ska behöva sluta på det här sättet. Men det kunde gått så mycket värre. Vad han ska göra nu vet jag inte, men att han har AIK med sig var han än går råder ingen tvekan om.
 
Jag har som sagt ingen koppling till AIK. Men jag älskar det Nils-Eric Johansson har stått för. Hans klubbhjärta har gjort honom till en spelare och person som är omtyckt både av egna och motståndarnas supportrar. Något som varit tydligt när jag under söndagen följt efterspelet av beskedet.
 
I AIK är framtiden aldrig ljus, den är svart.
Tack för tiden Nisse,
Vi älskar dig!
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln