AIK rustar för guld


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Med knappt två månader kvar till Allsvensk premiär börjar den allsvenska grytan så smått att puttra. Lagbyggena blir mer och mer kompletta ju närmare premiären vi kommer och vissa lag har värvat friskt. Ett av dem lagen är AIK som med den truppen de har att tillgå, åtminstone på pappret, ser ut att bli det största hotet mot de regerande mästarna Malmö. AIK har under vintern tagit in en rad tunga namn som, om de kommer upp i sin normala standard, borde tillhöra toppskiktet i serien.
 

Etiketter: tomas hermansson

I de bakre leden har ett redan starkt försvar kompletterats med värvningen av Joel Ekstrand. Ekstrand har haft en längre period med skadebekymmer och knappt spelat alls de senaste två säsongerna. Kan Ekstrand bygga upp sig och hålla sig frisk kommer han bli nyttig för AIK och han passar väldigt bra in i AIK:s spelsätt. Jag tycker denna värvning påminner lite om värvningen av Nils-Erik Johansson säsongen 2007, också då med Rikard Norling som tränare. Mittback som varit utomlands och vänder hem men som ändå är relativt ung och har många år kvar av karriären. Ekstrand är inte i AIK för att ”varva ner”, det är ett som är säkert.
 
På mittfältet har det gjorts om mest då AIK tappat kulturbärarna Stefan Ishizaki och Johan Blomberg. Bland andra har den tidigare Malmöspelaren Enoch Kofi Adu anslutit. Många minns nog vad han uträttade i Malmö och det är ingen tvekan om att det är en bra värvning som har mycket att tillföra. Tillskottet av Adu kan ge Kristoffer Olsson en roll högre upp i plan än vad som var fallet förra säsongen, vilket är något som skulle göra både Olsson och AIK gott. Får Olsson ha bollen högre upp i plan kan hans passningskvalitéer utnyttjas bättre i det offensiva spelet.  
 
AIK har även tagit in norrmannen Tarik Elyounoussi. Elyounoussi har, trots några mindre lyckade säsonger i bagaget, tidigare bevisat att han besitter den kvalité som krävs för en betydligt högre nivå än Allsvenskan. Dessutom har Ahmed Yasin kommit tillbaka efter förra säsongens succéartade utlåning till Häcken vilket i princip får ses som ett nyförvärv. Kan Rikard Norling få Yasin att prestera på samma nivå som han visade i Häcken finns det mycket att hämta hos den irakiske landslagsmannen. Norlings uppdrag blir att hitta en passande roll åt Yasin i sitt karaktäristiska 3-5-2 system.
 
I söndags bekräftades det även att Nabil Bahoui tränar med klubben för att potentiellt lånas in under fem månader ifrån schweiziska Grasshoppers. Detta är en värvning som jag har väntat på att AIK ska göra ända sedan Bahoui hamnade i frysboxen i Saudiarabien.  
 
Längs fram i banan är det enda tillskottet Stefan Silva, som efter en misslyckad sejour i Palermo återvänder till svensk fotboll. Frågan är hur ordinarie Silva kommer vara i AIK:s anfall i år med tanke på Goitoms och Stefanellis stundtals bländande samarbete förra hösten. Troligtvis blir det en del roterande bland anfallarna och Silva är en mer än kompetent ersättare till Goitom och Stefanelli.
 
Alla lagdelar, förutom målvaktssidan, har därmed förstärkts med tunga nyförvärv. Nyckeln för AIK blir våren. Gör AIK en bra vår har de goda chanser att ta hem Lennart Johanssons pokal. I år slipper man alltför sena nyförvärv, bosniska brottslingar och kroatiska vänsterbacksbluffar. Redan där har AIK skaffat sig bra förutsättningar för att göra en bra vår. Addera de starka nyförvärven och allt annat än ett guldrace fram till hösten borde ses som ett misslyckande.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln