Futsal – framtidens plantskola


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

I slovenska Ljubljana pågår just nu europamästerskapet i futsal för herrar. En relativt ny sport som, åtminstone i Sverige, inte fått den publicitet den förtjänar. Är det på väg att förändras?
 

Etiketter: joakim forsell

Det svenska futsalförbundet bildades så sent som 2010 och två år senare togs herrdelen av sporten in under fotbollförbundets vingar. Än så länge har herrlandslaget inte nått några större framgångar. Däremot tog en svensk sammansättning av damspelare så sent som i somras brons i det inofficiella VM som spelades i Thailand.
 
Och äntligen har både SvFF och Uefa förstått att jämlikhet är någonting bra. I mitten av januari presenterades nyheten att Sverige för första gången kommer ha ett officiellt futsallandslag för damer. Under februari 2019 anordnas det första europamästerskapet och kvalet till turneringen spelas i två delar under hösten 2018.
 
Futsal och fotboll är två vitt skilda sporter men jag tror att ett utökat intresse för inomhussporten kommer bidra positivt till fotbollen.
 
Om de barn och ungdomar som växer upp spelar ännu mer futsal kommer vi få fram generationer av ännu bättre tekniker och passningsspelare. Tänk om fotbollsspelande ungdomar under vinterhalvåret bara ägnar sig åt futsal istället för handboll, ishockey eller bordtennis. Det kommer skapa framtida stjärnor.
 
Futsalen har små nackdelar som talar emot min tes. Framförallt tänker jag på det eviga användandet av skons sula. Istället för att använda ut- eller insidan av foten för att flytta bollen i sidled används undersidan allt som oftast för att stanna bollen. Det skapar ett hack i spelet och gör skillnaden stor från gräsets motsvarighet. Bollen passas dessutom allt som oftast hela vägen in i mål. Få mål görs från längre distans. Å andra sidan uppmuntras ett snabbt spel längs marken. Något som svenska spelare gärna får bli ännu bättre på.
 
I det pågående EM-slutspelet har Slovenien, Serbien, Kazakhstan, Ryssland, Portugal, Ukraina, Azerbadjan och Spanien avancerat till utslagsmatcherna. Tydligt är att det inte bara är de klassiska ”fotbollsnationerna” som lyckas.
 
Om det överhuvudtaget har något att göra med hur ungdomslandslagen i fotboll presterar vet jag inte men exempelvis är Azerbadjans u17- och u19-lag inte de slagpåsar som A-landslaget länge
varit.
 
Den svenska futsalen syns mer och mer i svensk media. SM-finalerna sändes direkt i TV. Herrlandslagets matcher har under hösten visats och från herrarnas EM-slutspel visas nu samtliga matcher. Dessutom kan man följa allt från de svenska futsalligorna på futsalmagasinets hemsida.
 
Jag hoppas att sporten är här för att stanna och för att växa ännu mer. Och visst kan vi utgå från att damernas EM-kval också direktsänds?
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln