Exponering för en kvarts miljon


Av - Jimmy Åkesson -
En 25-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Jobbar med media och kommunikation för IFK Norrköping på både dam- och herrsidan. Är svag för yttersidor och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

2016 blev Hammarby DFF återigen klara för Damallsvenskan – sedan tog de klivet in i Hammarby IF:s organisation och ordnade en sjundeplats i comeback-säsongen. 2018 kan bli ännu roligare. Mycket tack vare ett supporterinitiativ som är lika vackert som välbehövligt.
 

Etiketter: jimmy åkesson

När en av lagets spelare uttryckte sin oro över att budgeten inte var tillräckligt stor och bad om hjälp gjorde supporterbloggen Årstakex det som kändes självklart för dem. De startade en insamling. Hur det har gått? Tja. I skrivande stund, efter två dygn, över en kvarts miljon kronor som går till Hammarby IF:s damlag i fotboll. Många bäckar små har sannerligen runnit ihop och blivit en flod som inte bara sipprar in utan forsar framåt i allt högre fart.
 
Med en ombyggnation av Kanalplan som ska stå färdig i april och med ett Stockholmsderby mot Djurgården som ska spelas på Tele2 verkar Hammarby ha någonting spännande på gång. De försöker skapa en hype och de syns och hörs. Det finns ett otroligt brett publikunderlag på söder. Det är Hammarbys herrar som hade det högsta hemmasnittet säsongen 2017. Om 10% av dem hittar till Hammarby IP kommer det göra en enorm skillnad. Det är klart det inte är någon omöjlighet.
 
I en damallsvenska som slåss mot både uteblivna TV-avtal och vikande publiksiffror behöver någonting hända. En supporterinsamling är en sak – någonting som förhoppningsvis kan smitta av sig till andra klubbar. Det är inte bara i huvudstaden det finns supportrar som gör viktiga saker för sina föreningar. I Linköping växer supporterföreningen Lejonflocken och såväl Eskilstuna som Rosengård och Piteå brukar ha med sig bortaföljen på resorna genom Sverige.
 
Men får de ingen dragkraft är det svårt att sälja guldkantade sponsorpaket. Det var ju inte direkt kring mellan produktionsbolagen att köpa sändningsrättigheterna till Damallsvenskan 2017 och istället löste de en egen plattform. En plattform som marknadsföringsmässigt har svårt att konkurrera med de allra största, av naturliga skäl. Det går att ifrågasätta att Hammarbys styrelse budgeterat säsongen med ett underskott, att ansvaret ligger på dem. Kanske ligger sanningen också någonstans mitt emellan. Att det måste finnas exponering för att dra in pengar och man måste ha pengar för att få exponering.
 
Förhoppningsvis kan diskussionen och insamlingen leda till någonting bra. Ett ökat intresse för både Hammarby och Damallsvenskan. Ett jävlar anamma att visa upp kvaliteten i den svenska högstaligan med Champions League-kvartar och landslagsspelare. Det kommer fortsatt att krävas ett enormt jobb. Det är fortfarande extrema ekonomiska skillnader och det kämpas febrilt för att få det att gå ihop på den sista raden.
 
Engagemanget kring svensk fotboll är fantastiskt och insamlingen ska hyllas. Det brinnande intresset för att hjälpa sin fotbollsklubb och sin förening. Jag tror det är viktigt att visa att det engagemanget och finns även på damsidan. För de som styr, för produktionsbolagen och för eventuella samarbetspartners. Vi har en världsfotboll alldeles runt knuten – se till att ta del av den.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln