Lägg ner Ligacupen


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Matcher med tilltalande dramaturgiska utfall är vi alla svaga för. Det är ofrånkomligt. På det sättet var de båda semifinalerna i Carabao Cup ganska trevliga att kolla på. Manchester City avgjorde på stopptid och Arsenal vann med udda målet mot Chelsea. Allt gott så långt.
 

Etiketter: marcus lindén

Men kommer det överhuvudtaget finnas något att summera från årets turnering? Bristol City fick vara med om ett litet äventyr, och visst kan de leva gott på det ett par år. Men finns det något att ens summera från någon upplaga av Ligacupen? Nej, för den har inte betydelse för någon.

Är det något land som inte är i behov av meningslösa matcher så är det England. De spelar redan flest matcher i världen och har en annan inhemsk cup med historia och betydelse. Allt Ligacupen innehåller, har också FA-cupen. Helger är avsatta för FA-cupen, alla lag från lägre divisioner får delta och den har en betydligt större historia. Kan någon ens besvara varför det ska finnas en till cup?

Med detta år inräknat, kommer ett topplag stå som slutsegrare för femte året i rad. Det är extremt svårt för mittenklubbarna att vara med och konkurrera och klara av rotation. Premier League är mer eller mindre uppbyggt på att halva serien riskerar att åka ur. De pengarna och all glamour som innebär att spela Premier League skulle aldrig riskeras på bekostnad av att satsa på Ligacupen.

Ligacupen har blivit för de med störst plånbok. För de som kan bygga två konkurrenskraftiga startelvor. Och visst, Ligacupen är inte ensam i fotbollen när det gäller att rikast ofta vinner. Statistiken är förmodligen likartad i både FA-cupen och andra inhemska cuper utanför de brittiska öarna. Men konsekvensen idag är att även FA-cupen tappar charm och vattnas ur. Mindre klubbar får inte en riktig chans.

Är det här något som storklubbarna gillar? En chans att ta en extra titel? Knappast. Antonio Conte förlorade en semifinal mot en rival och grät knappast över det. Manchester City såg extremt loja ut mot Bristol City, och visst finns konkreta exempel när José Mourinho tidigare år sagt rakt ut att denna cup inte betyder någonting.

Tottenhams nästa steg är att vinna titlar. Skulle en Ligacup-pokal hjälpa dem? Bara kortvarigt. Manchester City drömmer om en trippel. Räknas Ligacupen in där? Nix. Kan en Ligacup-titel rädda Arsenals säsong? Inte alls. Det är bara storklubbar som vinner den och de själva har inga stora behov av den. Det är väldigt tydliga tecken för mig.

England är och förblir konservativt. Det intensiva spelschemat kring jul har diskuterats i år och lever vidare för att det är charmigt. Men är det värt det? Klubbar bränner ut sig och får skador, och topplag kan inte göra sig rättvisa i de internationella turneringarna under våren. De mindre lagen vaskar matcher, för att kunna satsa på de med större poängchans. Det är inte hållbart.

I denna ekvation ska Ligacupen läggas in. Många supportrar skulle uppskatta om den slopades, men det lär inte ske. Det är för mycket pengar i det, och förändring är ingenting som England gillar. Det är i alla fall garanti att ingen kommer minnas den kommande finalen, eller nästa års turnering heller.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln