Norrköping rustar väl

Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Kritiken var massiv mot Norrköping från många supportrar i somras. Klubben var mitt uppe i kampen om Europaplatserna när Niclas Eliasson, Sebastian Andersson och Christopher Telo såldes. En sådan sak är svår att hindra, det vet både klubben och supportrarna. Däremot riktades kritiken mot att det inte fanns en tillstymmelse till att ersätta spelarna.
 

Etiketter: marcus lindén

IFK Norrköping har stått vid ett vägskäl. Klubbens väg till guldet var inte att spendera stora summor, utan tvärtom. Ingen av de ovannämnda spelarna, samt de främsta när guldet spelades hem, värvades in för någon betydande summa. Den truppsammansättningen och utvecklandet saknar faktiskt motstycke i Allsvenskan de senaste åren.

Jag tror Norrköping dock tycker att guldet byggt upp en kravbild som inte stämt överens med deras egen. Räknar man på spelarförsäljningen så borde pengar finnas att spendera. Oavsett vad klubben skulle säga om strategi, och vad de placerar sig i hierarkin, så är faktumet att klubben backat till en sjätteplats. Dessutom med en bedrövlig prestation i Europa. Ett starkare sommarfönster skulle ha gjort skillnad, även om säsongen som helhet var godkänd.

Men något har uppenbarligen skett. Norrköping besitter inte de största namnen, varken på tränarposten eller i truppen. Men kvalité finns. Holmberg är en av seriens hetaste anfallare. Fjoluson är en av de främsta försvararna. Rutin är blandad med nytt och fräscht. Och nu är två intressanta nyförvärv på plats.

Till att börja med Jordan Larsson. När denna säsong startar, kan Jens Gustavsson kliva tillbaka till 4-4-2. Larsson och Holmberg har alla förutsättningar för att lyckas tillsammans. De kompletterar varandra väl. Larssons genombrott i Allsvenskan kunde varit större, och det träffade inte rätt i Holland. Men att han hamnat rätt nu? Helt klart. Norrköping kan besitta ett av seriens bästa anfallspar.

I veckan blev även Simon Thern klar. En fullständigt klockren värvning. Det skar sig uppenbarligen i AIK, men Therns vår var ofta lovande. Han var bäst på planen mot Malmö hemma, avgjorde ett derby, och avslutade vårsäsongen med en extrem insats mot AFC. Ansvaret för att det inte blev ännu bättre ligger givetvis också hos Thern, men kvalitet finns. Han kommer passa väl in hos Norrköping.

Med Thern och Larsson blir Norrköping betydligt spetsigare. Det är rimligt att klubben plockar från denna hylla, och de kommer få betalt för det. Norrköping känns i dagsläget ganska färdiga, även om jag gärna skulle se en central mittfältare på sikt. 

Hur långt räcker detta? Det är väldigt svårt att säga med ett par månader kvar. Inte minst när jag tror på tydliga förbättringar från både Göteborg och Elfsborg 2018. Övriga topplag rustar också intressant och kampen kommer bli ännu tuffare. Jag tror dock denna trupp är tillräcklig för att på riktigt slåss om Europaplatserna.

Framför allt så är det detta man kan kräva av Norrköping. Behoven sågs över och de är klara i tid. Den här typen av värvningar kommer ta klubben framåt, på ett långsiktigt och sunt sätt.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln