Lämna innan det är försent, Arséne

Av Tomas Hermansson
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Jag har följt den internationella fotbollen större delen av mitt liv. Jag brukar säga att allt startade år 2002 i och med VM i Japan och Sydkorea. Även fast mina timmar europeisk ligafotboll varje helg, på den tiden, inte var i närheten av vad de är idag, var det ändå där och då som mitt intresse föddes.
 

Etiketter: tomas hermansson

Dessa, drygt femton, år innehöll länge en rad konstanter. Saker som var som de alltid hade varit. Spelare och tränare som tillhört samma lag från det att jag började följa fotbollen till dess att de avslutade sina karriärer. Det bara var så. Jag tänker på spelare som Steven Gerrard, Carles Puyol och inte minst Francesco Totti. På tränarsidan tänker jag framförallt på Sir Alex Ferguson. Alla dessa har en efter en avslutat sina karriärer och mina konstanter har sakta men säkert försvunnit.

Det finns ett fåtal av dessa konstanter kvar, varav de som först kommer till min tanke är Gianluigi Buffon och Andres Iniesta. De har spelat i sina respektive klubbar längre än vad jag har följt de och ”bara funnits där”. En tränare som också varit en konstant för mig, men som jag till skillnad från nämnda spelare, faktiskt önskar ska avsluta sin karriär inom en snar framtid, för sitt eget bästa, är Arséne Wenger.

Arséne Wenger har tränat Arsenal sedan 1996, alltså var det i år 22 år sedan han tillträdde. Wenger har stått för fantastiska prestationer med sitt lag under tiden han varit i klubben, där säsongen 2004, då man gick igenom ligan obesegrade, får anses var den enskilt största. Förutom en Champions League final 2006 har det efter den obesegrade säsongen gått utför, om än långsamt.

Sedan titeln 2004 har Arsenal som bäst slutat tvåa vilket också kan ses som något av ett misslyckande eftersom det var säsongen Leicester vann ligan. Förra säsongen blev ett ”all-time low” då Wenger, för första gången under sin sejour i klubben, ledde sitt lag till en dyster femteplats och missat Champions League spel som följd.

Denna säsong har knappast sett bättre ut och helgens match mot Bournemouth var inget undantag. Visst, Arsenal gjorde en riktigt fin match mot Chelsea, men de få toppar som finns är inget som väger upp de bottenlöst usla insatserna som numera duggar allt tätare. Dessutom har man slarvat bort x antal hundra miljoner kronor genom att inte lösa kontraktsituationerna med Sanchez och Özil. Jag är faktiskt genuint glad att jag inte håller på Arsenal.

Det känns som att hela klubben har kört fast och även om felet kanske inte är enbart Wengers, klubbledningen har nog också en del skuld i detta, tror jag att Wenger måste lämna sin post för att Arsenal ska kunna nå upp till något i närheten av fornstor nivå. Problemet är att Wenger aldrig kommer få sparken. För det första är det i princip omöjligt att sparka någon som har gjort så mycket för klubben genom åren. För det andra har Wenger, genom stora spelarförsäljningar och dumsnåla inköp, gött ägarnas plånböcker på, ett för dem, tillfredsställande sätt.

Wenger har i dagsläget kontrakt över nästa säsong. Dock tror jag att det bästa för alla parter vore att Wenger självmant lämnar sitt uppdrag efter denna säsong. För jag vill verkligen att Wenger ska bli ihågkommen mer för sina fina prestationer, inte att han drog ner hela klubben i träsket. Kanske är det redan försent.

/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln