Summering av landslagets turné 

Av - Marcus Lindén -

Årets Januariturné nådde igår sitt slut genom ett sent vinstmål mot Danmark. Ett skönt avslut för Janne Andersson, som nu kan avgöra om någon av dessa spelare närmat sig det "riktiga" landslaget. Där är svaret förmodligen: nej.
 

Etiketter: marcus lindén
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Jag och många uppskattar dessa matcher varje år. Det är som en försäsong till sitt eget lags försäsong. Två månader efter Allsvenskans slut får man se spelarna igen, och visst innebar det kommande VM-slutspelet att denna turné hade extra stor betydelse. Johan Larsson berättade tydligt att han tjatat på Bröndby för att få åka med, och kampen om platserna var hårdare än innan.

En aspekt till i detta är den kommande generationsväxlingen. Hur många avsked ser vi efter VM? Jag gissar på åtminstone Toivonen, Granqvist och Larsson. Kanske fler. Om det inte räcker till en VM-plats, kunde dessa matcher bana väg för framtiden.

Ken Sema glänste inte på något sätt mot Danmark. Han är den som dock bör ha störst chans till VM-spel. Det tycker jag också han förtjänar. Det är en spelare som gör sig utmärkt i en trupp, med kapacitet att förändra. Offensivt sett är han nog den ende med realistisk chans, trots Mrabtis fina kvalitet och Nilssons avgörande mål. 

Kristoffer Olsson bör slåss mot Lewicki om en eventuell plats. Jakob Johansson missar förmodligen mästerskapet och vi alla vet Albin Ekdals skadehistorik. Jag skulle föredra någon av dessa före Markus Rodhén. Just nu bör Lewicki leda kampen, både pga dessa landskamper och utefter vilken spelartyp han är. 

Den som, efter i alla fall förutsättningarna, lyckades bäst var nog Jakob Une Larsson. Hans utveckling det senaste året är enorm. Mittbackspositionen känns ganska stängd, men krävs en reserv bör han vara en stark kandidat. Han är den klart bäste försvararen i denna trupp.

Kvar med realistiska chanser är sedan Anton Tinnerholm, Johan Larsson och eventuellt någon av målvakterna. Avbräck krävs även här, men Larsson bör i alla fall stå näst på tur. Han borde ha gjort mål mot Danmark, men går ändå ut med ett klart godkänt betyg. Han har mer i sitt spel än Tinnerholm, enligt mig. 

Man ska dock inte glömma att flera spelare finns ute i Europa, som är heta men riskerar att ratas. Ishak, Isak, Quaison och Sam Larsson är några. Malmös Carlos Strandberg missade turnén på grund av skada, och det tror jag han grämer sig över. Går han före Ishak och Isak i kön om en anfallsplats öppnar sig för en oprövad spelare? Tveksamt just nu.

Svaret vet vi när Janne Andersson tar ut sin trupp i maj. Resultaten skapas på planen, och visst finns en del frågetecken. Men alternativ och bredd finns, och den känns starkare än på ett antal år. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln