De går vidare i Champions League-slutspelet - del 2

Av - Marcus Lindén -

I måndags handlade mycket om Östersund när lottningen till Europa League ägde rum. Succéklubben ställs mot Arsenal i februari och vi alla kan se fram emot ett spännande dubbelmöte. Innan den lottningen genomfördes - hade redan ett glödhett Champions League-slutspel lottats.

 

Etiketter: marcus lindén

Mycket ska hända innan Champions League-åttondelarna spelas. Klubbarna ska genomgå ett januari-fönster bland annat. Det kan ändå vara på sin plats att granska mötena inför och bedöma samtliga lags chanser att nå kvartsfinal.

Real Madrid - PSG
PSG är i en liknande situation som Manchester City. De kan snart räkna hem en ligatitel och hösten har nästan varit fläckfri. Laget öser in mål framåt och de klädde av Bayern Munchen i början av gruppspelet. Hittills finns få saker att klaga på.

Projektet har annars stagnerat lite de senaste åren. Även om kraven inte varit att vinna Champions League, har de hittills aldrig varit ens en slutkandidat. I ligan släppte de förbi Monaco förra året. Unai Emery måste visa att klubben tagit kliv och det blir ett ordentligt test direkt i slutspelet.

Real Madrid bör vara starkare i vår än de hittills varit - men hösten var en besvikelse. Det blir svårt att komma ikapp Barcelona i ligaspelet och lottningen blev svår när de skänkte gruppsegern till Tottenham. Zidane har gott om sparkapital - men de har varit förvånansvärt svaga.

Ronaldos form är uppåtgående. Jag tror Gareth Bale behövs mer än Real vill inse. När han varit skadefri så har han skjutit hem poäng. Många spelare kan bättre, men det är omöjligt att räkna bort klubben från en tredje raka CL-titel. Slår de ut PSG kommer de återigen benämnas som favorit. 

Chans att gå vidare: 60-40

Sjachtar Donetsk - Roma 
Roma beröms inte alltid så mycket som de borde. Serie A har totalt sett höjt sig. Det är anledningen att de bara ligger fyra, trots många inspelade poäng. Gruppsegern framför Chelsea och Atletico Madrid ska inte underskattas, framför allt inte hemmamötet mot de förstnämnda. Romas höst är väldigt bra.

De har besegrat både Milan och Lazio i ligan. Roma kan inte vinna ligan - men det är viktigt att de bevisar att de kan slå världslag. Där har problemet legat vissa år. Roma kan hamna i en trevlig position om de går vidare där de underskattas av många. Däremot är detta en tuff åttondel. Det gäller att Nainggolan och Dzeko kommer upp i nivå.

Sjachtar var en av dem som imponerade mest i gruppspelet sett till förutsättningarna. Där var det inget snack, de förtjänade mer att gå vidare än Napoli. Med små Europa-mått har de nått en grym framgång med en fartfylld fotboll som är väldigt svår att försvara mot. Barnard, Taison och Ferreyra är väldigt bra spelare.

Det kommer att vara svårspelat i Ukraina. Det blir viktigt att få med sig en vinst från hemmamötet. Jag ger dock Sjachtar goda möjligheter. De har övertygat tillräckligt mycket - mot bättre lag än Napoli - för att helt klart betraktas som en svår motståndare.

Chans att gå vidare: 40-60

Chelsea - FC Barcelona
Barcelona har hittat en lite oväntat bra formel denna höst. Med tanke på att Suarez varit ur form och att Neymar såldes i somras, så är det imponerande från övriga. Messi åldras aldrig, Umtiti har varit glimrande i försvaret och mittfältet ser alltmer dynamiskt ut. 

Flera spelare har gått i rätt riktning jämfört med förra säsongen. Ernesto Valverde vågar testa runt och har utvecklat förra årets upplaga. Barcelona är ett av Europas tre bästa lag denna höst och hittills syns inga tecken på att det skulle förändras. Hur långt det räcker i vår, återstår att se.

Det var kostsamt att Chelsea inte vann den sista gruppspelsmatchen mot Atletico Madrid. Gruppsegern gick upp i rök och då blev det Barcelona. Klubbarna har spelat många händelserika matcher mot varandra - där båda slutat som segrare. Jag tror dock ingen välkomnade detta möte speciellt mycket. 

Chelseas defensiv är stark. Både genom de tre försvararna men också genom Courtois och Kanté. Det kan räcka långt. Ligatiteln bör vara körd, men Chelsea behöver förmodligen inte oroa sig för att missa nästa års Champions League. Mycket kraft kan läggas på Champions League. En till kreatör skulle dock behövas för att nå hela vägen. Hazards ansvar är lite för stort.

Chans att gå vidare: 35-65

Bayern Munchen - Besiktas
Besiktas slapp undan att delta i en grupp med en av de främsta, men gruppspelet var imponerande. De ledde gruppen från start och har ofta varit extremt solida. Det finns ytterst få saker att klaga över när det gäller Besiktas Champions League-spel. Fokuset behöver dock vara på ligan i vinter, där de endast ligger fyra.

Det finns en rad faktorer som gör Besiktas svårslagna. Laget innehar mycket rutin från stjärnor som Pepe, Quaresma och Babel. Trycket som är på deras hemmamatcher är sällsynt. Försvaret är väldigt samspelt. Hade de blivit grupptvåa tror jag få velat ha Besiktas. Nu får de dock betraktas som ett tacksamt motstånd.

Bayern Munchens har gått som tåget sedan Jupp Heynckes tog över. Ligan leder de med sju poäng med en match mindre spelad. Trots att generationsväxlingen måste fullföljas nästa säsong så har de hittat en bra mix. Lewandovski, Muller och Robben är fortfarande kapabla att leda laget - men Sule och Coman får också stort förtroende. 

Temporära lösningar leder sällan till Champions League-titlar. Det kan leda långt, men sällan hela vägen. Bayern Munchen kanske dock är undantaget? Mycket talar för att det blir kvartsfinal och de känns ganska kompletta. De är en bestående kandidat som slutsegrare.

Chans att gå vidare: 80-20

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln