Långt till toppen

Av - Joakim Forsell

En ny händelserik vardagsvecka har passerat. En ny har startat. Det sägs att det går fort när en har kul och visst verkar det vara så. På det stora världsfotbollsplanerna avgjordes gruppspelet i Champions- och Europa League. Helgen bjöd på überkomersiella derbymatcher utan vidare derbykänsla från ett snöigt norra England. Inget som jag kommer plocka med mig framöver. Veckan kommer jag minnas av en helt annan anledning.
 

Etiketter: joakim forsell

På grund av ett skolarbete och en reportageidé jag haft under lång tid åkte jag upp till Borås för att besöka Elfsborgs ungdomssatsning. Ett par dagar med Tony Lundqvist, sportchef för ungdomssektionen, har gjort att jag fått en helt ny förståelse för hur en satsning på framtiden ser ut.
 
Nuförtiden är Elfsborg ett etablerat lag på den övre halvan av Allsvenskan. Man tog SM-guld både 2006 och 2012 och den unga talangerna slussas in i A-truppen i en strid ström. Lika muntert och framgångsrikt var det inte för 21 år sedan. A-laget spelade i näst högsta serien och klubben hade inte haft ungdomslag på tolv år.
 
Tony Lundqvist berättar för mig hur resan har varit. Från att det kom fem spelare på den allra första träningen fram till att idag vara en av de mest framgångsrika ungdomssektionerna i Sverige.
Han pratar om storförluster, skrattande motståndarföräldrar och spelare som inte visste åt vilket håll de skulle skjuta bollen. Efter en förlustmatch på i slutet av 90-talet var det nära att ta slut. Fotbollsplanen där matchen spelades ligger i Borås utkanter. Parkeringsplatsen och bilvägen mot Centrum skiljs åt av en lång uppförsbacke. En backe Tony Lundqvist mer än gärna använder som metafor.
– När jag var längst ner i backen tänkte jag att vi skiter i det här nu. Det fungerar inte. Vi förlorar hela tiden och det går inte framåt. Men någonting hände på vägen upp. Vi hade lagt så mycket tid och kraft på ungdomslagen och när jag kom upp på krönet knöt jag näven. Vi kör på. Vi ska bli bäst, säger han.
Under året har Elfsborg tagit SM-guld för både 17- och 19-åringar. U21-laget tog SM-silver. Det verkar som att den knutna näven och storförlusterna gav någonting i slutändan.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln