Behåll seriositeten inom svensk fotboll!

Av - Tomas Hermansson -

För några dagar sedan beslutades det, under Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte, att det från och med 2018 är tillåtet med fria byten från division 2 och neråt för herrar samt division 1 och neråt för damerna. Man kan tro att detta beslut, som får anses vara betydande för den svenska fotbollen, är taget på starka grunder och efter grundliga undersökningar, men icke. Istället grundas beslutet på subjektiva och godtyckliga åsikter från folk på höga positioner inom förbunden runt om i landet, väldigt långt ifrån de som verkligen berörs.
 

Etiketter: tomas hermansson

Anledningen till regeländringen är att man menar att alltför många spelare slutar till följd av utebliven speltid i kombination med långa resor. Motionen, som kommer från Hallands Fotbollförbund, skickades in i september tidigare i år efter en ursprunglig idé från Onsala BK som till vardags spelar i division 3. Om motionen säger Hallands FF:s ordförande:
 
”Vi har fått signaler från föreningar…att man inte vågar spela med de yngre spelarna”
”Vi vet ju att barn och ungdomar slutar spela fotboll”
 
Hallands FF har inte själva undersökt frågan på något speciellt sätt utan istället är det något man alltså fått ”signaler” från föreningarna om, från vilka man sedan dragit slutsatsen att så är fallet. Märkligt tillvägagångssätt enligt mig.  
 
Självklart ska förbundet värna om ungdomsspelarna och motivera de att fortsätta spela så länge som möjligt. Ju fler som fortsätter, desto fler bra spelare kommer fram, det säger sig självt. Dock tror jag att regeln som nu införs är ett steg i fel riktning.
 
Istället för att fler unga spelare får chansen kan den nya regeln i själva verket leda till att fler äldre spelare håller på längre, eftersom de nu inte behöver spela 90 minuter varje vecka. I och med den nya regeln skulle en äldre spelare, som har kvalitén men inte fysiken som krävs, kunna spela 45 minuter för att sedan bytas mot en annan, likadan spelare. Då riskerar fler unga spelare, som har mindre rutin och är mer oprövade, att helt ställas utanför truppen. I motsats till vad förbundet menar, att fler klubbar skulle våga spela med yngre spelare, ger man nu klubbarna möjligheten att använda sig av ännu fler äldre spelare.
 
Dessutom riskerar vi att få lag som utnyttjar den nya regeln och använder sig av exempelvis frisparksspecialister. Det blir i sådana fall amerikansk fotboll över det hela. Min åsikt är att serierna precis under eliten, som är på nationell och inte distriktsnivå och därför står under SvFF:s regi, bör se likadana ut. Så är längre inte fallet och det känns inte på något sätt seriöst.  
 
I princip alla reaktioner jag har hört från berörda spelare och tränare angående beslutet har varit negativa. Skånes Fotbollförbund föreslog att regeln ska testas i division 3 en säsong för att sedan utvärderas. I kölvattnet av beslutet har en namninsamling startats för att få SvFF att upphäva sitt beslut, eller åtminstone revidera det på något sätt och kanske gå på Skånes förbunds linje. Jag har skrivit på insamlingen och ser gärna att du som läser denna text också gör det. För sportens bästa.  
 
 /Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln