Märkligt beslut från SvFF

Av - Joakim Forsell -

I fredags beslutade Svenska Fotbollsförbundets tävlingskommitté att införa fria byten i division 1 för damer samt division 2 och division 3 för herrar. En regelförändring som följts av kraftiga reaktioner från tränare runt om i Sverige.
 

Etiketter: joakim forsell

Gerhard Sager, SvFF:s tävlingskommittés ordförande, förstod inte kritiken. Han påstår att det är ett beslut som tagits för fotbollens bästa och att kritikerna skulle tänka över sina negativa benämningar av beslutet.
 
Om någon ska tänka om är det Gerhard Sager. Kanske framförallt eftersom det är det en gör om ett förslag eller beslut möts av stark kritik.
 
Hur kan det överhuvudtaget vara aktuellt att ha olika regler för eliten och de klubbar som närmar sig? De flesta föreningarna i herrarnas division 2 och division 3, och framförallt i damernas division 1, drömmer om att spela högre upp, de siktar mot eliten. Då måste de få spela på samma villkor som elitklubbarna.
 
Det finns flera anledningar till att det är ett förhastat och konstigt beslut att ta. Det mest uppenbara just det jag nämnde i inledningen. Reglerna för elitsatsande klubbar ska vara desamma ner till division 3 för herrar. För att inte tala om den näst högsta serien på damsidan.
 
Förutom det uppenbara följer här fler exempel.
 
Med fria byten är det betydligt lättare att toppa laget. Vi leker med tanken att en klubb har en hörnspecialist som inte är särskilt bra på någonting annat. Då kan spelaren sitta på bänken till det blir hörna. Bli inbytt, slå hörnan och bytas ut igen. Givetvis gäller samma sak för frisparks- och straffspecialister. Eller ett hastigt handbollsmålvaktsbyte vid straffspark.
 
En annan tanke är att det minskar möjligheten för unga spelare att slå igenom. Om en duktig, men trött äldre spelare får möjligheten att spela en kvart, vila en kvart, spela en kvart etc. finns risken att en yngre förmåga mister dyrbar speltid.
 
Så snälla SvFF,
tänk om, tänk rätt.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln