Jannes truppläge inför våren - Zlatan är självklar

Av - Marcus Lindén -

Nästa fredag är det VM-lottning och Janne Andersson kan därefter börja fundera på hur gruppspelsmotstånden ska besegras. Vi har ungefär ett halvår kvar tills den slutgiltiga truppen ska tas ut och spekulationerna är redan många. Inte minst kring Zlatan Ibrahimovic.
 

Etiketter: marcus lindén

För mig är detta en icke-diskussion. Även om frågan är enkel att ställa, har jag svårt att ge den så många fler svar än att Zlatan ska med. Vill han, så är det ofrånkomligt att inte plocka med honom. Gruppdynamik hit och dit, vi kan inte lämna vår största spelare genom tiderna utanför. Han har ofta levererat i landslaget, med olika tränare och spelare omkring sig. 

Kritikerna i denna fråga tror jag glömmer ett scenario där vi åker ur gruppspelet. Om Janne hade tackat nej till Zlatan, kommer det alltid framstå som att vi inte fick ut allt. I termer där vi pratar om "jokrar" i trupper, som kan förändra matchbilder på kort tid, är Zlatan ett extremfall. Ifall truppens kreativitet inte är tillräcklig - blir det oförklarligt att inte ta med Zlatan. Han ska med. Slut på diskussionen.

Utgångsläget inför våren är betydligt mer ovisst på ett antal platser än det är defensivt sett. Målvaktsuppsättningen, samt försvararna känns väldigt givna. Reservspelare som Kraft, Martin Olsson och Helander har relativt stabila klubbsituationer och skulle nog tåla en motgång - och ändå få behålla sina platser. De har spelats in och bör sitta säkert.

Klurigheterna, eller möjligheterna, är större länge fram i banan. En kantplats finns ledig för en skicklig en mot en-spelare. Ken Sema fick den i de två senaste trupperna, och från min sida får han gärna åka med till Ryssland vid en bra vår. Sam Larsson ska dock definitivt nämnas i dessa diskussioner. Han har spelat till sig en ordinarie plats i Champions League-spelande Feyenoord. Larsson och Sema får anses som huvudkandidaterna om denna plats.

Jag tycker dessvärre det låter orealistiskt att Jakob Johansson ska hinna tillbaka i tid. Även om kroppen håller, är inte Jakob Johansson omänsklig. Han kommer inte ha haft en minut på över ett halvår i kroppen och det behöver han för att kunna leverera. Larsson, Ekdal och Rohdén känns som de huvudsakliga alternativen, med en plats öppen. Jag hoppas Kristoffer Olsson kan ta ett steg till och spela sig till denna plats. Hans höst i AIK var imponerande. Jag tror dock Lewicki får platsen - före Olsson och Alexander Fransson. 

Berg och Toivonen är förmodligen de enda givna på anfallssidan. Kiese Thelin är formstark och har fått förtroende, men har en roll som kanske inte behövs. Han är ersättaren till Toivonen, och får vi in Zlatan kan han anses som överflödig. Utan Zlatan, bör dock Kiese vara med. Guidettis hot bör dock vara ganska många.

Vårt andraval på "boxpositionen" måste vara en spelare som kan göra avtryck. Carlos Strandberg har egenskaperna och har - för första gången på länge - en god klubbsituation. Om han leder den allsvenska skytteligan efter våren, skulle jag föredra honom i en trupp. Alexander Isak är ännu en spelare med de tydliga spetsegenskaperna som kan behövas från en reserv. Nyman utmanar också Guidetti, men är en lite annan spelartyp.

Trots vår framgång i kvalet kritiseras ofta truppen för att den inte är tillräckligt spektakulär. Jag tycker dock konkurrenssituationen är ganska bra inför våren. Lagom med hål ska fyllas och alternativen finns både i Allsvenskan och utomlands. Janne Andersson kommer att kunna välja mellan rutin och formstyrka, det vill jag lova. Han får dock hålla en tumme för att skadeförföljde Ekdal är frisk. Där har vi inte råd med flera avbräck.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln