Inför VM-lottningen - bästa och sämsta grupperna

Av - Marcus Lindén -

Vi har inte riktigt hunnit smälta måndagens bragd i Milano till fullo. Glädjescenerna var sanslösa från planen och de nådde hela vägen till TV-sofforna. Vi har nu en fantastisk sommar att blicka framåt mot där nya minnen ska skapas. Bara tanken gör oss lyckliga.
 

Etiketter: marcus lindén

Om två veckor är det VM-lottning. Spekulationerna om vad som är en drömgrupp och vad som är "Dödens grupp" är därför i full gång. Sverige är placerade i seedningsgrupp tre. Max två nationer kan delta i en grupp från samma världsdel. Men det kryllar av knepiga motståndare.

Seedningsgrupp ett: Ryssland, Polen, Tyskland, Argentina, Brasilien, Belgien, Frankrike och Portugal.

Seedningsgrupp två: Spanien, England, Peru, Colombia, Kroatien, Mexiko, Uruguay, Schweiz. 

Seedningsgrupp tre: Island, Sverige, Costa Rica, Tunisien, Egypten, Iran, Danmark, Senegal.

Seedningsgrupp fyra: Serbien, Japan, Sydkorea, Panama, Nigeria, Saudiarabien, Marocko, Australien. 

------------------------------------

Enklast möjliga från grupp ett: Ryssland
Trots att de har en fördel i att vara hemmanation, är Ryssland det ofrånkomligt enklaste motståndet. EM 2016 var extremt slätstruket, där man blev sist i gruppen och var ett av mästerskapets sämsta länder. Det var desto starkare att kvalificera sig för VM 2014, men där tog det också stopp i gruppspelet på ett mindre imponerande sätt. Laget innehar ytterst få spelare med spets och är rankat sämst av samtliga VM-länder.

Svårast från grupp ett: Tyskland
Här kryllar det givetvis av kandidater, men jag bedömer Tyskland som svårast. VM-guldet följdes upp med ett lite sämre EM, men känslan är att den här tyska generationen har chans att uppnå sin högstanivå i detta mästerskap. De gick ut kvalet med bara vinster och innehar ett extremt tydligt grundspel. Tyskland kommer gå in som en potentiell slutvinnare, men framför allt så är de svårast att slå för ett lag som är sämre på pappret. 

Enklast möjliga från grupp två: Mexiko 
Mexiko är knappast ett dåligt landslag. De kvalificerar sig alltid utan större problem och står nästintill alltid för klart godkända prestationer i VM. Däremot är det många namnstarka länder i denna seedningsgrupp och de mindre nationerna har en faktor i att de imponerat rejält i kvalet. Denna mexikanska upplaga är inte bättre än de tidigare på 2000-talet och likt Ryssland så saknar de spetsspelarna som kan ta ett landslag långt. Mexiko skulle med all rätt vara favoriter mot oss, men det är en lottning som jag verkligen skulle acceptera. De kan överskattas av vissa.

Svårast från grupp två: Spanien
Spanien är - tillsammans med - Tyskland och Brasilien de hetaste kandidaterna som mästare. Vi har däremot turen att inte kunna hamna med både Tyskland och Spanien. De sistnämnda får dock definitivt kategoriseras som svårast från denna grupp. Slakten av Italien i kvalet var sanslös och Spanien har hittat en bra mix mellan att behålla spelare med mästerskapstitlar på kontot, samtidigt som de generationsväxlat på sina håll. Asensio och framför allt Isco har alla förutsättningar att ta plats i elvan. Spanien är fantastiska på samtliga positioner och står rustade för en kamp om medaljerna.

Enklast möjliga från grupp fyra: Panama
Grupp fyra innehåller de största skillnaderna. De bästa är minst lika bra som oss, medan de sämsta är vi tydliga favoriter mot. Panama får bedömas som enklast. De innehar inte en enda spelare med meriter från en större klubb i Europa. Deras kval var fantastiskt med deras mått, men det var den enklast vägen till VM. Det sade mer om USA som lyckades missa, än att Panama faktiskt tog sig dit. 

Svårast från grupp fyra: Nigeria
Det är inte alltid som de afrikanska lagen levererar i mästerskapen. Men kvalet till VM är ofrånkomligt väldigt svårt. Nigeria hamnade med Algeriet, Zambia och Kamerun, vilket vara det nästintill svåraste. Ändå sprang de hem gruppen. Nigeria har funnit stabiliteten - samtidigt som de har mängder av farliga anfallsalternativ. Iwobi från Arsenal är kanske den starkaste. Nigeria skulle helt klart kunna ställa till det för oss.

I övrigt bör vi inte vara alltför rädda för England. Vi har en bra historia mot dem och jag vägrar tro att Gareth Southgate kommer få dem att leverera. Portugal vore det näst bästa från grupp ett - trots EM-vinsten. Jag tar dem hellre än Polen. Vi bör också vara nöjda med Australien och Saudiarabien från den sista. Två landslag med väldigt begränsade kvaliteter. 

/Marcus Lindén 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln