Hör ni oss – Här kommer Sverige

Av - Jimmy Åkesson -

Kalla det för en bragd eller ett mirakel. Benämn det som en parkerad buss eller en taktisk triumf. Ingenting av det där spelar någon roll. Det blev 0–0. Det blev en slutspelsplats i 2018 års upplaga av världsmästerskapen i fotboll för herrar. Vi behöver inte prata om brutna näsor eller uteblivna straffar. Hallå, Ryssland. Hör ni oss? Här kommer Sverige!
 

Etiketter: jimmy åkesson

Pulsen har lagt sig och supportrar kan vakna upp till ännu en dag. Varje dag fram till sommaren 2018 kommer vara med VM-känsla.
 
Det har gått ett par dygn sedan ett svenskt landslag försvarade sig i 90+5 minuter och packade ner en VM-plats i ryggsäcken. Där – på Italiens hemmaborg, där de aldrig förlorar. Och visst är den förlustfria sviten fortfarande intakt men nog känns det oavgjorda resultatet som ett nederlag.
 
Sverige gjorde exakt det Sverige är bra på. Ett kompakt kollektiv där ingen spelare föll utanför ramen. Det var ett hundraprocentigt jobb från början till slut. Att Italienarna skulle ösa på framåt från början var vedertaget och Sverige mobiliserade för att vänta ut attackerna. Mitt i allt det där stod en spanskt rättskipare som huvudrollsinnehavare och vägrade ta obekväma beslut. Två klara hands-situationer? Ingen straff. Ett knä i magen från Lustig? Frispark för Sverige. Sverige hade tur – men det tar inte bort den, ja, heroiska försvarsinsats de mäktade med över 180 minuters playoff-fotboll. För vem hade egentligen trott på att Sverige skulle ta sig igenom en grupp med Frankrike och Nederländerna som favorit och därefter nolla Italien i två matcher?
 
Tändvätska saknades knappast för de blågula spelarna. När den något haltade versionen av nationalsången satte ton mötte den italienska publiken med burop. Burop som fick Mikael Lustig att vräka ur sig någonting som behöver pratas om.
 
#metoo är inte slut – det är bara början på att vi män äntligen börjat lyssna på det som kvinnor varit med om hur länge som helst. Där Jimmy Durmaz frontar reklampelare och är affischnamn för Locker room-talk i en kampanj för att stoppa skitsnacket i omklädningsrummet. Jag tror inte Mikael Lustig skrek ”dom är j*vla fi**or” för att han på något sätt vill nedvärdera kvinnor. Men i sammanhanget spelar det ingen roll. I vilket sammanhang som helst spelar det ingen roll. När han fullpumpad av adrenalin behövde ventilera föll ordvalet på just det – det första han tänkte på, det värsta han kunde komma på i en spontan tanke. Det är den vi behöver prata om. Det är det vi behöver uppmärksamma. Samtidigt som han på sociala medier blir ivrigt påhejande av (mestadels) män som tycker att han är en kung och en legend. En kung för att han yttrade ett könsord som fångades upp av kamerorna. Varför? För att det är sitter så djupt rotat i machokulturen och hur man än vrider och vänder på det så är det aldrig en ursäkt för att ”det alltid har varit så”. Den jargongen måste ändras och om den finns i ett svenskt landslag så finns den överallt.
 
När han låter spelet istället för munnen tala så Lustig en av dem som varit bäst under kvalet. Lite som en indirekt revansch efter den där stolphändelsen för lite mer än fem år sedan. Det är liksom historia nu. I måndags skrevs det nya kapitel och det gräts överallt på San Siro – det gräts av helt olika anledningar. Två kaptener vars tårar berättar helt olika saker. För den ena var det här slutet på en två decennier lång landslagsera. För den andra en lättnad och lycka över att ha gjort det ingen trodde på – som en general som styrt sitt lag i rätt riktning och som ska få spela slutspel i ett land kan både känner till och känns igen..
 
Vi är där nu, Sverige är VM-klart och när kalendern visar årets sista månad så vet vi också vilka tre som blir gruppmotståndare. Sen väntar en väntan och sen väntar en mästerskapssommar. Visst hör ni oss, Ryssland? För vi kommer med ett blågult infanteri.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln