Bästa landskamperna på 2000-talet

Av - Marcus Lindén -

Ikväll spelas den första delen i playoff-drabbningen mot Italien. Allt står på spel och möjligheten till en minnesvärd tillställning finns. Det är därför på sin plats att ranka det svenska landslagets fem främsta matcher i tävlingssammanhang under 2000-talet. Ett par kriterier för listan är på sin plats.
 

Etiketter: marcus lindén

I och med att detta är i landslagssammanhang kommer de avgörande matcherna att prioriteras. 8-0 mot Luxemburg var givetvis starkt, men kan väljas bort för ett oavgjort resultat mot en toppnation i rätt läge. Hur viktig matcher var, våra egna förutsättningar och motståndarnas kapacitet ska värderas. Vi börjar med den femteplacerade.

5. Turkiet - Sverige 1-2 - VM-kval 2001

Arena:
Ali Sami Yen-stadion, Istanbul
Sveriges målskyttar: Henrik Larsson, Andreas Andersson
Sveriges startelva: Hedman - Mellberg, Andersson, Saarenpää, Kåmark - Alexandersson, Linderoth, Andersson, Ljungberg - Larsson, Allbäck
Motivering: Efter ett blekt EM 2000, så var det upp till bevis för det svenska landslaget i detta kval. Lagerbäck och Söderberg hade dock börjat få fart på sitt landslag och vi stod för ett kval som var extremt imponerande. Vi vann kvalgruppen obesegrade och med åtta vinster. VM-platsen säkrades på snyggast möjliga sätt.

Efter en tuff matchinledning, krigade sig Sverige in i matchen. Men trots 0-0 i halvtid, tog Turkiet ledningen genom målfarlige Hakan Sukur. Sverige spelade dock bra och agerade allt mer offensivt. Efter ett par byten gick Sverige upp i en 3-4-3-formation som gav utdelning. Med två minuter kvar att spela cykelsparkade Allbäck fram bollen till Larsson som kvitterade. På stopptid tystade sedan Andreas Andersson hela Turkiet och sköt oss till VM.

Detta turkiska landslag var på väg att bli extremt bra. De tog medalj i detta VM och flera spelare med stora klubbadresser fanns med här. Sverige var bäst när det gällde i detta kval och tog en riktigt klassisk bortaseger. Denna match ska värderas väldigt högt.

4. Sverige - Frankrike 2-1 - VM-kval 2017

Arena: Friends Arena
Sveriges målskyttar: Jimmy Durmaz, Ola Toivonen
Sveriges startelva: Olsen - Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Durmaz, Johansson, Ekdal, Forsberg - Toivonen, Berg
Motivering: Vissa påstår nog att bortamatchen mot Frankrike var ännu bättre spelmässigt. Jag väljer dock att värdera resultatet högt. Det lade grund för att vi fortfarande hade chans på gruppvinsten, samt var en avgörande faktor till att vi nådde playoff. Att besegra en världsnation i en match som betydde mycket för båda är svårtslaget.

Sverige hamnade i underläge efter ett sanslöst vackert mål av Arsenal-stjärnan Oliver Giroud. Vi undvek dock att bli alltför nertryckta och när Jimmy Durmaz kvitterade hade vi mycket energi. Vi spelade smart och gav inte Frankrike för stora ytor, samtidigt som vi inte gick bort oss. 

Vi ska självklart tacka Hugo Llrois på grund av hans målvaktstavla, men Ola Toivonens skott och kyla ska hyllas. Dramaturgisk perfektion, taktiskt felfritt och tre extremt viktiga problem. Det var en minnesvärd afton. 

3. Sverige - Argentina 1-1 - VM 2002

Arena: Miyagi Stadium
Sveriges målskytt: Anders Svensson
Sveriges startelva: Hedman, Mellberg, Jakobsson, Mjällby, Lucic - Alexandersson, Linderoth, Svensson, Svensson - Larsson, Allbäck. 
Motivering: Sverige hamnade i något som kallades "Dödens grupp" och framgången att ta sig ur den levande är sensationellt starkt. Även om vinsten togs mot Nigeria och att det oavgjorda resultatet mot ett stjärnfyllt England var bra - var det ändå här VM peakade för oss.

Sverige behövde ett kryss och det tog vi. Anders Svenssons eleganta frispark satte oss i förarsätet mot ett av världens bästa landslag. Firma Lagerbäck/Söderbeg spelade extremt centrerat och hanterade Argentinas stjärnor på ett felfritt sätt. I Ljungbergs frånvaro klev Magnus "Turbo" Svensson in.

Argentinas kvittering kom sent. Då var matchen nästan klar och detta kryss var som en vinst. Den genomfördes på ett extremt skickligt sätt i en avgörande match i ett gruppspel. 

2. Sverige - Holland 0-0 (förlust efter straffar) - EM 2004

Arena: Estadio Algarve
Sveriges startelva: Isaksson - Östlund, Jakobsson, Mellberg, Nilsson - Jonsson, Linderoth, Svensson, Ljungberg - Larsson, Ibrahimovic.
Motivering: Likt Englandsmatchen, värderas detta oavgjorda resultat extremt högt upp på denna lista. Sverige gjorde nästan allt i sin makt för att nå en EM-semifinal. Gudarna var dock inte på vår sida. 

Sverige var bättre än Holland. Både Ljungberg och Larsson hade ramträffar som var extremt nära. Det holländska landslaget bestod av unga, lovande världsstjärnor och hade imponerat något enormt i gruppspelet. Sverige hade ändå mycket boll, de farligaste målchanserna och varierade spelet väldigt bra.

Efter missar från elva meter av Zlatan och Mellberg blev det ändå uttåg. Denna förlust svider än idag, med tanke på hur bra vi var. Många påstår att vi hade kunnat vinna hela EM vid vinst här. Trots minnesvärda kryss mot Italien och Danmark - och en överkörning av Bulgarien - så var detta vår bästa match under EM 2004.

1. Sverige - Spanien 2-0 - EM-kval 2006

Arena: Råsunda Fotbollsstadion
Sveriges målskyttar: Johan Elmander, Markus Allbäck
Sveriges startelva: Shaaban - Nilsson, Hansson, Mellberg, Edman - Alexandersson, Svensson, Linderoth, Ljungberg - Elmander, Allbäck.
Motivering: Sverige mötte ett spanskt landslag som efter detta skulle ta hem tre raka mästerskap. Uppbyggnaden började här och att besegra dem utan Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic är så extremt starkt.

Segern var både viktig och rättvis. Sverige neutraliserade både David Villa och Fernando Torres och ytterst få chanser släpptes till. Spaniens bollskickliga mittfält stängdes av nästan helt och Sveriges fysik användes på bästa möjliga sätt. Allbäcks 2-0-mål var av högsta klass.

Denna match hade allt. Motståndet kunde inte bli bättre. Det var i början av kvalet, då båda länderna behövde poängen. Råsunda kokade och samtliga spelare gick ut med högsta betyg. Lagerbäck kallade matchen felfri. Det är bara att instämma. 

/Marcus Lndén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln