Skadorna ökar bland unga - idrottens nästa stora utmaning

Av - Nils Montan-Lund -

Det var tunga siffror, som forskaren Philip von Rosen, vid Karolinska Institutet, presenterade i sin avhandling kring idrottsskador bland elever på Sveriges riksidrottsgymnasier. Hela 75 procent rapporterade att de var allvarligt skadade vid minst ett tillfälle under året och 30 procent av de skadade att de var borta mellan ett halvår och ett år.
 

Etiketter: nils montan-lund

Ungefär tre av tio unga elitidrottare går alltså skadade varje vecka. En alarmerande rapport. Undersökningen, som gjordes på 680 elever, fördelat på 24 skolor och 16 sporter, visar att många varken åt eller sov i enighet med allmänna rekommendationer och flera uppgav att de kände sig stressade.

I en artikel på Sydsvenskan.se berättar forskaren själv om vilka orsaker han ser ligger till grund för siffrorna. "På många skolor finns inte något samarbete mellan tränare och medicinsk kompetens. Vi tror inte att vi kan ta bort varenda skada, men vi kan säkert göra mycket för att minska risken", säger von Rosen.

Initiativet till undersökningen togs av Anna Frohm, som tidigare varit medicinskt ansvarig på RF. Hon tyckte sig se ett ökat antal skador - och fick vatten på sin kvarn. "Vi måste få igång en generell och strategisk debatt kring hur vi tränar våra barn och ungdomar och om hur vi utbildar alla tränare och ledare", säger hon till Sydsvenskan.se.

Att hitta någon enstaka orsak till andelen skador är svår. Jag tror att mycket går att skylla på gamla traditioner av en stor mängd tung träning som hänger kvar. Man är för dåliga på att periodisera träningen. Men också att man är sämre grundtränade i dag än tidigare generationer. Och det kommer, av allt att döma, att bli värre på den sistnämnda fronten.

Jag tycker mig se att antalet överbelastningsskador ökar även längre ned i åldrarna. Kanske inte för att man nödvändigtvis tränar och matchar hårdare, utan just på grund av att barn i dag inte har samma rörelsemängd i bagaget, som tidigare generationer. Men även här krävs omfattande studier på området, innan vi kan säga något säkert.

I en idrottsrörelse som bygger på ideella krafter, så är det förstås oerhört svårt, för att inte säga omöjligt, att ställa krav på att kunskaperna om hur mycket barnen belastas såväl mentalt som fysiskt av olika typer av träning och hur mycket återhämtning de behöver ska vara särskilt höga.

Det borde dock vara ett grundkrav på Sveriges riksidrottsgymnasier. Precis som tillgången till medicinsk kompetens, vilket alltså verkar vara en bristvara.

Utmaningen kommer dessutom att bli tuffare för varje år som går, eftersom de nya generationerna i dag hittar stimulering i stillasittande i allt större utsträckning, när tekniken går framåt. Här har idrotten mycket att jobba med (och mot) framgent.

/Nils Montan-Lund

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln