Real Madrids säsong hänger på en skör tråd

Av - Tomas Hermansson -

I slutet på sommaren tidigare i år var det nog ingen som trodde att Real Madrid skulle befinna sig i den situation de nu befinner sig i. Den 16 augusti hade det andra mötet av två, i den spanska supercupen, spelats klart med Real Madrid som segrare. Man hade konserverat formen från våren 2017 och detroniserat de blåröda katalanerna med sammanlagt 5-1, trots att man fick Ronaldo utvisad efter en märklig dispyt med domaren i slutet på det första mötet. Förutom det faktum att man förnedrade sin värsta konkurrent, verkade också Marcos Asensio visa att han var redo att ta nästa steg karriären. Real såg nästintill oslagbara ut och allt var frid och fröjd hos de vita.  
 

Etiketter: tomas hermansson

Sedermera började det skaka redan i hemmapremiären mot Valencia på Santiago Bernabéu. Matchen slutade 2-2 i en batalj som tillät användningen av uttrycket ”rallarslagsmål”. Förvisso har Valencia spelat en lysande fotboll i höst vilket hade kunnat sägas till försvar för Real Madrid, om de i övrigt hade gjort en bra höst fram till nu.
 
Det oavgjorda resultatet mot Valencia följdes upp med ännu ett kryss, också det på hemmaplan, mot Levante. Efter ytterligare två förluster på de tio första omgångarna, den ena mot Real Betis och den andra denna helg mot Girona, ligger man för närvarande åtta poäng bakom Barcelona. Dessutom ligger man fyra poäng bakom det pånyttfödda Valencia.
 
Under sommarens transferfönster gjorde Real Madrid endast två värvningar. Vänsterbacken Theo Hernandez samt mittfältaren Dani Ceballos. Det var alltså inga världsstjärnor man tog in, utan två lovande, unga spelare. Åsikterna som luftades kring detta löd från många håll att Real inte behövde ta in några nya spelare. Man hade ju redan världens bästa lag och var inte i behov av några förstärkningar.  
 
Nu ser det däremot ganska tunt ut efter skador på bland andra Bale och Carvajal, bara tre mittbackar i truppen och en haltande ligaplacering. I helgens match mot Girona var exempelvis Asensio det enda riktigt heta, offensiva alternativet som fanns tillgängligt på bänken. Lägg därtill att det var länge sedan jag såg en forward i ett världslag som Real Madrid missa lika många klara målchanser som Benzema har gjort i höst.
 
Med ligan i princip körd borde nu fokus ligga på Champions League för den vita delen av den spanska huvudstaden. Ett storlag som Real är mer eller mindre tvingade att vinna titeln antingen i ligan, eller ute i Europa för att få godkänt på sin säsong. Frågan är hur Zinedine Zidane skulle klara att gå titellös en säsong? Eller rättare sagt, hur skulle president Florentino Perez se på det? Kan man sparka Zidane efter en säsong utan titlar med tanke på det han uträttat de senaste säsongerna, eller klarar han sig på grund av att han är just, Zidane? Ett som är säkert är dock att en säsong utan titlar inte kan betraktas som något annat än ett fiasko.
 
Framöver får vi se hur Real Madrid, Zinedine Zidane och spelarna hanterar denna situation. Blir det svårare att hålla en kontinuerligt hög nivå för att kunna prestera i Champions League när inte ligamatcherna ger det där extra tävlingsmomentet? Svaret får vi i vår. Just nu kan det bara konstateras att Real Madrids säsong hänger på en skör tråd.
 
/Tomas Hermansson   

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln