Äntligen är Serie A en liga att bli glad av igen

Av - Samuel Abrahamsson -

4, 9, 17, 17, 9 och 4. Vad är då detta för siffror undrar ni? Jo, det är de antal poäng som Juventus har vunnit Serie A-titeln med gentemot tvåan i ligan respektive säsong under de sex senaste åren.
Juventus har skapat en era med flera olika lag under de senaste åren och gjort titeln till deras.
Senast ett annat lag vann var Milan vilket dem gjorde 2011 och dessförinnan tog Inter fem raka titlar mellan 2006 och 2010.
 

Etiketter: samuel abrahamsson

Det har gått 10 omgångar av den här säsongen (vi är inne i elfte omgången denna helg, och då matcherna är ojämna mellan lagen när detta publiceras så räknar jag från omgång 10) och Juventus har fortsatt på samma vinnarspår och har 25 poäng av maximalt 30 möjliga vilket får anses vara väldigt bra där det endast har blivit en förlust. Men trots det finns det faktiskt lag som har varit ännu bättre i år och Juventus ligger bara på en tredjeplats i tabellen. För Napoli har nästan gjort rent hus och har 28 poäng och leder därmed ligan. Enda laget de tappat poäng mot? Tvåan Inter, som de spelade 0-0 mot förra helgen och som har 26 poäng. Dessutom ligger Lazio på fjärdeplats med 25 poäng innan det är ett litet hopp ner till Roma (som har en mindre match spelad).

Och det jag vill säga med att gå igenom tabelläget är att jag blir glad av att kolla på just tabellen i Italien. För i en fotbollsvärld där det allt mer handlar om några få lag i varje land så känns bredden i Italien bättre än på många år. I England är visserligen bredden fördelad så att det finns sex klubbar som står över alla andra och så får de andra haka på så gott det går. Men ser man till hur det har gått där hittills så verkar Manchester City vara i en klass för sig i år.

När vi ser till Spanien handlar allt egentligen om Barcelona, Real Madrid och delvis Atletico. I Tyskland nästan allt om Bayern och så lite om Dortmund. I Frankrike är det enbart PSG man snackar om. Med andra ord enformigt där man känner att endast ett eller max två lag kan vinna i många fall.

Så har det även varit i Italien nu i många år men nu känns det mer öppet än på länge och visst, även om Juventus är favorit till att ta hem det till slut såklart, så är det ändå något som känns annorlunda i år. Och då ska man komma ihåg att Milan, som snackades upp något enormt inför säsongen och skulle utmana på allvar, redan är långt efter.

Då är frågan, kan de andra lagen utmana hela vägen eller blir det Juventus som ändå tar hem det? För säga vad man vill, Juventus är fortfarande laget att slå. De har den bredaste truppen, de största stjärnorna och den högsta nivån av samtliga lag i landet. Men den här gången tror jag faktiskt att både Napoli och Inter kan utmana och göra det ända tills säsongens slut.

Inter som har fått ordning på det mesta sedan Luciano Spallettis tillträdde som tränare och en Mauro Icardi i galen målform. Men en av deras allra största fördelar är att de inte spelar i Europa. Att bara ha en match i veckan och kunna vila under veckodagarna tror jag är en stor fördel, framförallt mot Juventus som siktar mer på att erövra Europa igen och denna gången nå hela vägen. Det gör att man inte alltid är påkopplade till max i ligan och ibland går det då åt skogen i enskilda matcher.

Sedan finns alltså detta Napoli som har satt ett grundspel med Maurizio Sarri och en startelva som nästan alltid är densamma. Det skapar en trygghet att alltid spela med en elva som är oerhört samspelt och så länge de slipper skador så kan de fortsätta göra det. Napoli har en fart i sitt anfallsspel som få andra lag i världen har och med en Dries Mertens i fortsatt galen målform så kan de absolut äntligen bli deras tur.

Oavsett hur det faktiskt kommer att gå så är jag mest glad över att det kommer att leva hela vägen in i mål. Visst det har skiljt få poäng förut när ligan ska summeras, men samtidigt har det känts som Juventus haft kontroll på det och mest slagit av på takten i slutet. Den här gången tror jag inte dem kan göra det, vill dem vinna så måste de vara påslagna hela vägen. Annars kommer faktiskt något annat lag att få fira en Serie A-titel i vår och samtidigt, hade inte det varit lite befriande?

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln