Napoli - på väg mot stordåd?

Av - Makoto Asahara -

Någonting spännande har pågått i Napoli i ett antal år. Frågan är om det inte är i år som grytan äntligen fått rätt konsistens och smak. Serieledning efter åtta omgångar med full pott vittnar, om inte annat, om detta.
 

Etiketter: makoto asahara

Även om det är för tidigt att analysera saker och ting i en fotbollstabell så tidigt som efter åtta omgångar så kan man inte annat än förundras över att Juventus faktiskt inte leder den italienska ligatabellen. Detta Juventus som tidigare år sett så starka ut och som dessutom fått behålla majoriteten av de viktigaste pjäserna i laget – kryddat men en del nya, intressanta, influenser.

Sex vinster på de åtta första matcherna talar också för att laget fortsatt ser just starkt ut, men bortakryss mot Atalanta och, nu senast, en högdramatisk hemmaförlust mot Lazio, är plumpar i protokollet. Och med den konkurrens som verkar finnas i Serie A denna säsong så är det tveksamt hur många plumpar man har råd med.

I södra Italien och Neapel har det inte funnits så där ofantligt mycket att hurra över i fotbollsväg sedan Diego Maradonas glansdagar. Något har dock, under en period av flera år, puttrat på i den ljusblå kitteln.

När klubben värvade dåvarande Real Madrid-forwarden Gonzalo Higuain (som sedan gick vidare till Juventus inför förra säsongen) så var det en indikator utåt på att Napoli var tillbaka för att konkurrera. Det var en stjärnvärvning som, till stor del tack vare nationalitet, påminde om när en viss Maradona hamnade i Neapel. Higuain var dock inte nära att återupprepa den store Diegos bedrifter.
Trots att högstanivån funnits där uteblev de största framgångarna. Att på allvar hota Juventus om ligatiteln har känts avlägset trots spelet. Att hota i Champions League likaså.

Higuain lämnade för rekordsummor till Juventus och märktes som en judas. Att han har lämnat verkar dock inte skadat klubbens intentioner om framgångar. Snarare känns Napoliprojektet närmare än någonsin att slå igenom på allvar. Anfallstridenten Insigne-Mertens-Callejon är rent ut sagt sprudlande farliga och Marek Hamsik, kaptenen och mittfältaren, växer för varje år. Samtidigt har tränare Maurizio Sarri har haft ett klokt och vakande öga på laget sedan sommaren 2015. 

Det såg lovande ut redan förra året, utan mer än en ny Champions League-plats att visa för det vid slutet av säsongen.
I år ser det som sagt desto bättre ut.

Ikväll (lördag) möter man Inter, den nuvarande obesegrade serietvåan ledda av Mauro Icardis målsinne, i en direkt, tidig, seriefinal.
Naturligtvis är Juventus fortfarande stor guldfavorit, trots poängtappen, mer eller mindre tills man är teoretiskt avhängda från förstaplatsen.
Likväl kan det som händer i Neapel ikväll sätta riktlinjen för framtiden för två lag som suktat efter titlar.

För Inter kan det fastställa att det nya asienledda projektet man har faktiskt ser ut att ha något att göra i en toppstrid till skillnad från tidigare år.
För Napoli kan det bekräfta att man blivit en elefant att räkna med – på allvar.

/Makoto Asahara

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln