Vi tar vår liga på allvar

Av - Marcus Lindén -

Igår trillade jag återigen över klippet från en Sky Sports-sändning från augusti. Experten Paul Merson spydde galla över Watfords anställning av portugisen Marco Silva - trots extrema lovord och lyckade jobb i Estoril och Olympiakos. Merson hävdade att engelska tränare inte får chansen och att vem som helst hade kunnat vinna ligan med Olympiakos. 
 

Etiketter: marcus lindén

Det här är inte någonting som stör mig bara för att Marco Silva uppenbarligen lyckats. Det är det verklighetsfrånvända som ger mig kalla kårar. Detta är inte bara en enstaka åsikt om en person. Det är snarare en kategori av engelska fotbollsprofiler som har tappat kontakten med verkligheten och vägrar inse Premier Leagues problem - och England som fotbollslands problem. Detta är en extremt problematisk kultur. Ett synsätt som hämmar dem. 

Det är där vår svenska fotboll kommer in. Det är ofta Allsvenskan och svensk fotboll i allmänhet gör mig glad. För allt vad den står för och hur nära vi kan komma den. I och med de öppna dörrarna och tillgången till våra klubbar, blir journalistiken och all typ av uppmärksamhet tacksam. Det har Cmore tagit vara på.

Cmore kommer att ha Allsvenskan i två hela säsonger till. Efter det tar en lång era slut och Discovery tar över stafettpinnen. Utan att lägga någon värdering i Discoverys satsning, som säkert kan bli bra, riskerar det ändå att bli ett tungt tapp. Cmore behandlar Allsvenskan med den värdighet den förtjänar. Och framför allt; det görs med en sund rimlighet. 

Alexander Axén är det senaste tillskottet. Han tillhör en modern tränarskola som under flera år varit aktiv i Allsvenskan. Hasse Backe bidrar med pondus och rutin. Erik Edman med ett spelarperspektiv. Likaså den briljante Jon Persson, som ofta analyserar både tydligt och bra. Dessutom innehar kanalen skickliga programledare, reportrar och kommentatorer. 

Det vinnande konceptet är att förnya sig själva, samt ha en röd tråd. Den röda tråden är att försöka ha flera perspektiv. Profiler finns och väldigt mycket kunskap finns. Sändningarna är välgjorda och man får verkligen en känsla av att det finns ett enormt engagemang. Cmore har inte tummat på någonting. I och med Viasats erövring av den europeiska fotbollen, har Cmore kunnat satsa fullt ut på Allsvenskan. 

Det viktigaste är trots allt rimligheten. Diskussioner och oliktänkande är en förutsättning, men när du lever i en fantasivärld blir det platt. Cmore analyserar inte Allsvenskan som bättre än den är, men heller inte sämre. De förstår klubbarna och deras begränsningar. De kan vända och vrida på saker och förstå var utvecklingen är på väg. Jämför det med Paul Merson. Som sagt, det är inte en åsikt. Det är en vägran att behandla verkligheten. 

Låt det fortsätta så här. TV-sändningarna är en väldigt stor del av fotbollen idag. Allting blir kommersialiserat, men varför göra det dåligt när man kan göra det bra? Jag älskar att följa allsvensk fotboll en söndag. Ingående diskussioner, skickliga intervjuer och ett omåttligt stort engagemang. Allt man kan önska med andra ord. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln