Ett steg i rätt riktning

Av - Nils Montan-Lund -

Svenska fotbollsförbundets styrelse har kommit med ett antal förslag till Representantskapets röstberättigande den 1 december. Ett av dessa förslag rör åldersgränsen för att få kora slutsegrare i turneringar. 
 

Etiketter: nils montan-lund

I stället för att åldern för förbudet ska vara 12 år, vill man nu sänka det till 11 år. Man är helt enkelt tveksamma om 12-årsgränsen var rätt nivå. När ursprungsmotionen lämnades in av Lars Norman, Dalarnas FF, var också förslaget för åldersgränsen just 11 år. Däremot vill man att 12 år fortfarande ska gälla i seriespel.

De som motsätter sig detta förslag är Skåne, Västergötland, Stockholm, Halland och Uppland. Hälsingland vill att åldersgränsen även i seriespel ska sänkas till 11 år.

Ett annat beslut som togs var att ta bort dispensmöjligheten från förbudet mot att kora segrare i turneringar för barn. Det ställer sig Förbundsstyrelsen positiv till. Åtta distriktsförbund hade motionerat om detta. 

En sak är säker: Det händer saker. Hur ställer sig till exempel Gothia Cup till det här? Dispensmöjligheterna försvinner ju helt för deras yngsta åldersklasser. Att de tidigare fick dispens - med så tydligt snidade kriterier för just dem - för dessa stack ju i ögonen på många, så även på mig. Man kan väl i alla fall argumentera för att det blivit mer rättvist. 

Att sänka åldersgränsen till 11 år för att kora segrare i turneringar tycker jag är ett steg i rätt riktning. Turneringsperspektivet, som är mycket här och nu, stämmer mer överens med barns korta perspektiv än en serie gör. Därför anser jag också att det är korrekt att åldersgränserna för att kora seriesegrare och turneringssegrare skiljer sig åt.

Nu återstår det ju dock att se om förslagen faktiskt blir verklighet. Det ska fortfarande röstas på Representantskapet och svensk fotboll ska gemensamt avgöra frågan. Där ska 45 röster fördelas på 24 för distrikten, åtta från SEF, sju från Förbundsstyrelsen och sex från EFD. 

Men om allt går som det ska, så tar svensk fotboll till slut det något mer sansade beslutet som man skulle tagit från första början. 

/Nils Montan-Lund

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln