Fotbollsvärldens brunbjörn går i ide

Av - Tomas Hermansson -

Ett par veckor återstår av den svenska fotbollssäsongen och de lägre divisionerna börjar en efter en stänga ner. För två helger sedan avslutades Division 3 och i helgen avslutades även Division 2, serien jag själv spelar i. Division 1, Superettan och Allsvenskan har ytterligare några omgångar kvar att spela innan fotbollssverige tackar för i år. Som en björnstam går serierna i ide, en efter en. De små björnarna behöver sova lite mer och går i ide först innan mamma och pappa björn kommer efter. Sverige – fotbollsvärldens brunbjörn.
 

Etiketter: tomas hermansson

Stockholmsfotbollen, med alla sina lag, förändras ofta mycket från år till år. Lag åker ur och går upp och det har blivit dags att ta en titt på hur nästa säsong i huvudstadsfotbollen kommer att se ut i Division 1 och 2. Vilka lag tar steget upp nerifrån? Vilka lag har misslyckats och får kliva ner en division till nästa år?  
Jag själv ägnade, som jag hintade om i inledningen, söndagen åt att spela den avslutande matchen i Division 2 Norra Svealand. Mitt lag, Aspudden/Tellus, ställdes mot Eskilstuna City som för dagen kom till spel i ett AFC-inspirerat, skrikigt, orangeaktigt matchställ. Matchen var i princip betydelselös för båda lagen då det som stod på spel var sjundeplatsen i tabellen. Det var inga särskilt roliga 90 minuter de drygt 150 åskådarna på plats fick uppleva. 1–1 slutade en ganska sval och målchansfattig tillställning vilket betydde att Eskilstuna fick se sig snuvade på den där ”åtråvärda” sjundeplatsen.
 
I de mer intressanta ändarna av samma serie, toppen och botten, var dock inga Stockholmslag inblandade i år. Detsamma gällde däremot inte systerserien, Division 2 Södra Svealand. I den serien var både Huddinge IF och Boo FK, två lag från södra Stockholm, rejält indragna i nedflyttningsstriden. Emellertid slutade allting lyckligt och båda två klarade sig kvar med ett nödrop.
 
Om vi istället vänder blicken neråt till Division 3 och seriesegrarna där hittar vi Stockholmslag i både Östra- och Södra Svealand. I östra serien gick Täby FK, efter ett par år strax under toppskiktet av ”trean”, till slut upp. Täby har gjort mycket rätt de senaste åren och förutom att kunna stoltsera med serieseger och avancemang för seniorlaget, har klubbens ungdomslag även de stått för anmärkningsvärda prestationer säsongen 2017. Täbys U17-lag vann Pojkallsvenskan Norra framför de klassiska storklubbarna och U19-laget kom tvåa i Juniorallsvenskan, då endast slagna av Brommapojkarna. Det Täby har åstadkommit de senaste åren är imponerande och det ska bli intressant att följa dem kommande säsong.
 
Vad gäller Division 3 Södra Svealand gav IFK Stocksunds ”supersatsning” resultat. Man slogs innan säsongen ihop med Västeråsföreningen Juventus IF och gick direkt in i Division 3. Klubbens uttalade målsättning är Allsvenskan inom sex år. Seriesegern i år innebär ett steg på vägen och Division 2-spel nästa säsong.
 
I ”norrettan” har vi två Stockholmslag som befinner sig i ett aningen prekärt läge inför de avslutande tre omgångarna, där det mesta talar för nedflyttning i båda fall. Förra årets topplag, Vasalund, som ifjol kvalade till Superettan har inte alls lyckats i år och ligger i dagsläget tredje sist i tabellen. Det andra laget är söderortsgänget Enskede som efter en dyster säsong för närvarande ligger två poäng efter Vasalund. Alltså pekar allt på att dessa lag får börja om i Division 2 nästa år.
 
I toppen av ”norrettan”, på kvalplats uppåt, ligger Akropolis. De kan, om de håller sin plats, få möta IK Frej Täby i ett kvalderby till Superettan. Även Södertäljelaget Syrianska är på väg ner i Division 1 från Superettan.
 
Innan vi får se alla dessa lag i sina nya serier måste vi tyvärr vänta i nästan sex månader. Vänta på att den svenska fotbollsbjörnen återigen ska vakna ur sitt ide framåt våren. Det är en sorglig insikt. Som tur är finns det fotboll på varmare breddgrader att roa sig med under tiden.
 
/Tomas Hermansson   

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln