Inför slutspurten av VM-kvalet

Av - Marcus Lindén -

Ett par spännande dygn är framför oss där samtliga europeiska länder ska spela sina två sista kvalmatcher. Efter det vet vi vilka som kvalificerat sig för VM i Ryssland och vika som får spela playoff. Det är därför dags för bedömning och utvärdering av vissa lags insatser. Hyllningar och sågningar är att vänta.
 

Etiketter: marcus lindén

Kvalets äntligen - Serbien
Som den serbiska befolkningen väntat på detta. Trupperna har knappast saknat världsstjärnor de senaste tio åren men Serbien har aldrig fått ihop det. Underpresterande nyckelspelare, stökigt på ledarsidan och ofta bedrövliga starter. Men denna serbiska upplaga har till slut lyckats.

Huvudkonkurrenterna i denna grupp var Wales, Irland och Österrike. Med andra ord hade de en väldigt tacksam lottning. Men Serbien har agerat med stor stabilitet och är fortfarande obesegrade efter de åtta spelade matcherna. Fyra poäng skiljer dem och Wales åt, men Serbien har Georgien kvar på hemmaplan. Mycket ska till för att de ska tappa detta avstånd. 

Kvalets fortsättning: Island
Efter Islands hyllningar i EM trodde många på en kraftig nedgång för landet. Lars Lagerbäck hade lämnat och skulle verkligheten komma ikapp dem? Truppen består ju trots allt av väldigt många allsvenska spelare. Så har fallet knappast blivit.

Island leder gruppen med två poängs marginal ner till Kroatien, Turkiet och Ukraina. De har satt sig i en väldigt bra situation även om de viktigaste matcherna är framför dem. En svår bortamatch mot Turkiet väntar, men också jumbon Kosovo på hemmaplan. Fyra poäng bör ta Island till playoff eller gruppvinst. Island förtjänar alla hyllningar.

Kvalets fortsättning nummer två: Nordirland
Oavsett hur det går mot Tyskland borta (detta skrivs under torsdagen) så har Nordirland övertygat ordentligt. Endast två insläppta mål på åtta matcher och sex vinster har gjort att Nordirland kunnat defilera in i mål till playoff-platsen. 

Även om Azerbajdzjan och Norge inte flåsat Nordirland i nacken, har de visat att de har ett grundspel som håller. Att de klarar av att vinna matcher och till och med har utvecklats sedan EM i Frankrike. Förmodligen kommer de inte agera som favoriter i playoff-matchen, men Nordirlands chanser är bättre än flera av de brittiska grannländerna. 

Kvalets uppgradering: Färöarna
Färöarna har inte fått de stora rubrikerna. Det finns vissa viktigare saker att skriva om givetvis. Men laget förtjänar att hyllas. Det är hög tid att plocka bort Färöarna från kategorin "blåbärsland".

Åtta poäng är inspelade och hemmamötet med Lettland återstår. Det finns alltså en realistisk chans att laget spelar in tvåsiffrigt med poäng. Färöarna har satt en bra grund och successivt tagit sig framåt med åren. Idag tillhör de inte ett av Europas tio sämsta landslag. Det förtjänar en hyllning.

Kvalets nya blåbär: Lettland
Om Färöarna uppgraderat sig så är Lettland precis tvärtom. Man behöver inte ha speciellt höga förväntningar på Lettland för att tycka att detta ändå är svagt. Att bara ta poäng i en match när kvalgruppen innehåller Andorra och Färöarna är direkt uselt.

Lettland deltog vid ett slutspel för 13 år sedan. Det är inte speciellt länge sedan om man idag värderar Lettland som ett av Europas fem sämsta landslag. Ingenting i spelet fungerar och den lettiska fotbollsframtiden är allt annat än ljus.

Kvalets nedgång: Österrike
Vad hände här egentligen? För två år sedan slaktade det österrikiska landslaget Sverige på Friends Arena och var kvalgruppens dominant. EM-slutspelet blev dock inte alls som de tänkt sig, men kunde det ha med pressen att göra? Vi var många som trodde att Österrike skulle hitta tillbaka under detta kval.

Så har det dock verkligen inte blivit. Österrike underpresterar något sanslöst. Truppen är skapligt, men vad hände med spelidén? Rörigt, usel defensiv och knappt en bra insats. Österrike har bara tagit hälften av Serbiens poäng och står inte ens på plusmålskillnad. En enorm besvikelse. 

Kvalets karusell: Kroatien
Var har vi Kroatien egentligen? Och var bör förväntningarna egentligen ligga? Högt skulle jag säga. Endast sex-sju europeiska länder har en starkare startelva än Kroatien och de har prenumererat på mästerskapsplatserna de senaste åren - och borde därför samlat ihop bra med rutin. 

Höga toppar och riktigt djupa dalar har det varit i detta kval. Med Island och Turkiet som främsta motståndare trodde jag Kroatien skulle vara så gott som klara vid detta skede. Nu finns fortfarande risken att de slutar fyra - även om chanserna till avancemang helt klart också lever. Kroatien ska kunna leverera med mer kontinuitet och få bättre fart på anfallsspelare. Stjärnorna i truppen är många.

Kvalets frågetecken: Frankrike
Hur bra är egentligen denna franska upplaga? På pappret är den sagolik med både spets och rejäl bredd. En andraplats i EM låter inte så illa och chanserna att slippa playoff är fortfarande goda. Men stora frågetecken ska ändå sättas kring detta landslag.

Bortaförlusten mot Sverige var givetvis dålig, men att förlora sådana matcher på grund av en målvaktstavla har hänt förut. Däremot är de oavgjorda resultaten mot Vitryssland och Luxemburg undermåliga. Deschamps har fått ut otroligt lite av de offensiva stjärnorna. Jag söker efter ett bättre grundspel som kan trycka ner sämre landslag. Många övertygar betydligt mer.

I övrigt förtjänar Spanien, Tyskland och Belgien att nämnas. Fantastiska kval från dem alla där de spänt musklerna ordentligt. Det är nästa sommar de ska vara som bäst, men alla visar att de är kapabla att slåss om guldet.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln