Hemvändarhelg med massor av fotboll

Av - Björn Bettner -

Var i helgen, medio september, åter i Mora över helgen, har bott där 24 år, verkat inom fotbollen och IFK Mora FK en hel del, tränare, ledare, ordförande. Det blev en höjdarhelg.
 

Lördagen bjöd på IFK Mora – Hofors i div 3 södra Norrland, en klassiker från förr. Mora går för andraplatsen i serien och ett lockande kval till div 2. Lockande bara man tänker bort resorna!.

Blev hemmaseger med 8-0 ett ovanligt resultat så högt upp i seriesystemet. Hemmalagets spel gladde naturligtvis mitt Morahjärta, men det var så mycket annat som också gjorde besöket på Prästholmens IP till en höjdare..

Trots året kanske sämsta publiksiffra, knappt 200, så fanns dom där alla dom gamla vännerna, spelarna, ledarna, tjatkompisarna, tillsammans med den nya spelargenerationens familjer. Kramar och ryggdunkar, många, många handslag tack alla ni nysvenskar som lärt oss att hälsa på riktigt igen. Se varandra, uppskatta och respektera.

I halvtidspausen kioskfika modell Stadshagen, Enskede IP eller hos Asta på Kanalplan på 60- och 70- talen. Hembakat fikabröd olika sorter att välja mellan och kaffe i riktig porslinsmugg, som sedan lämnas tillbaka efter eventuell påtår, inga säkerhetsklassade pappmuggar här inte. En genuint duktig speaker, hemmalagets kampsång, numera upphottad och ett informativt dubbelvikt A4 om dagens och omgångens matcher. Den här nivån är det alltid då någon av IFK Moras sex klubbar arrangerar någon match eller tävling.

Vasaloppsnivå kallar vi det! Trots att jag varit borta från Mora i mer än tio år nu finns spelare och ledare kvar på A-lagsnivå sedan Moratiden. I laget finns också införlivade utländska spelare som nivåhöjare och fotbollen ser inte ut som förr, det ska vi tacka konstgräset för. Mora var faktiskt en av de första orterna i landet som hade konstgräs, redan i början på 80-talet.

Jamen det där var väl bara en vanlig div 3 match säger kanske du.
Nej det var så mycket mer:  ett möte mellan gammalt, t ex jag själv och nytt, mellan dagens tekniska fotboll, ledd av ledare med traditionen och rötterna i en helt annan fotbollsvärd. Ett fint idrottsarrangemang byggt ur tradition och långvarigt seriöst och gediget klubbarbete. Visst fanns det några främmande fåglar på plan, några värvade men också några som flytt en otrygg tillvaro långt borta och nu försöker skapa sig ett nytt liv här.

Lottringar och jättegott vrålfika var det också. Känns lätt och motiverande att hala upp plånboken eller swisha då man har så trevligt tilsammans med dom som gett så mycket. Hade jag också fått känna doften av linnement så hade det varit helt fulländat.

Jämför det här med starten av Champions Leauge nu i veckan, måste tyvärr säga: engagerar mig inte lika mycket längre och borde egentligen, som en Aftonbladet krönikör föreslog, skilldras på ekonomisidorna.

Knallade efter matchen hem till sonen där jag bodde över helgen, ca 648 meter, så nära är mycket på den lilla orten. Funderade på – vad kan det finnas för fotboll imorgon då?? YES, det är ju tredje helgen i september, borde vara MT-cup avslutning!! Yes igen!
 
Dag 2 på samma idrottsplats – Prästholmens IP i Mora.
Nu något helt annat. 38 lag och lika många matcher. Fyra femmannaplaner på Prästholmens gräsplan. Årets största publik!! Bara att räkna själv: 38 lag ca 10 -15 spelare i varje lag, mammor och pappor, mor- och farföräldrar, syskon och en och annan hund. Skulle tippa på mellan 1 500 och 2 000 besökare under dagen! 5 mot 5 har tillsammans med idag helt annorlunda träning utvecklat spelet på ett helt fantastiskt sätt. Väldigt lite klungfotboll!

Du har väl hört historien om morfar som frågade barnbarnet på vilken plats i laget spelar du!
Svar: Mitt i klungan!

Tvåfotsdribblingar och en och annan snurrfint levererade av ivriga och glada spelare, många i för stora dräkter. Och under de två timmar jag var där hördes inte en enda ”gormande” ledare eller förälder, däremot massor med applåder både för egna laget och ibland till och med lite mer för motståndarna.
Glädje, värme och inspiration i massor.

Dalarnas Fotbollsförbund hade också representanter på plats och gick runt och pratade med ledare om kommande nyheter och utveckling av ungdoms-
fotbollen, samt möjligheter till olika utbildningar. Ett lysande initiativ!
MT-cupen har aldrig varit större trotts en mycket lång historia. Numera lag från Bjursås i söder till Idre/Särna i norr. Elva spelomgångar, på olika orter, från norr till söder, Idre – Bjursås ca 23 mil enkel väg, lagen står över två omgångar vår respektive höst, vilket ger varje lag sju speltillfällen med några matcher varje gång. Inför varje spelomgång en helsida i Mora Tidning med omgångens spelschema och annonser! Fotbollen tar mark i ett Dalarna som förr inte varit direkt starkt inom vare sig elit eller bredd.

Då detta skrivs i början av oktober talar också det mesta för att 2018 har Dalarna dubbel representation i allsvenskan, Kvarnsveden på damsidan och Dalkurd bland herrarna, IK Brage spelar förmodligen åter i Superettan och vill det sig väl så avancerar IFK Mora FK till division 2,
Måste vara all time high!
 
MT-cupen – Division 3 södra Norrland – Champions League – spannet är enormt men inspirationen och glädjen kan du finna, känna och uppleva var du än befinner dig utifrån just dina preferenser, intressen och värderingar.
 
Det var en mycket nöjd före detta fotbollsledare i Mora som sen på söndagskvällen avrundade med lite italiensk ligafotboll framför tv:n hos sonen.
 
/Björn Bettner
bjorn.bettner@gmail.com

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln