Idrottens och politikens brokiga vänskap

Av - Joakim Forsell -

Tror och inbillar du dig fortfarande att idrott och politik inte hör ihop?
Släpp sargen, sätt ett knä i backen och applådera det som just nu pågår i USA.
 

Etiketter: joakim forsell

Om ni lyckats missa det så kommer här en sammanfattning.
 
Donald Trump attackerade tidigare i veckan de NFL-spelare som följt Colin Kaepernicks initiativ och protesterat mot rasismen i landet genom att knäböja under den amerikanska nationalsången. Den amerikanske presidenten kallade de protesterande för ”son of bitches” och detta är bara ett i raden av tveksamma uttalanden från mannen i världens mäktigaste position.
 
Protesterna lät dock inte vänta på sig. Basketklubben Golden State Warriors publicerade en text där man tog avstånd från presidentens uttalande. LeBron James kallade Trump för luffare och under söndagens NFL-matcher föll ett stort antal spelare och ledare ner på knä under nationalsången.
 
Det är precis den här typen av protester som behövs i idrotten. Det ska spelas VM-fotboll i både Ryssland nästa år och i Qatar fyra år senare. Trots medias skriverier om slavarbete, dödsfall och mutor är det tyst från spelarna och fotbollsförbunden. Nej, det är inte spelarnas ansvar att diskutera politik, men det kan omöjligt vara så att INGEN fotbollsspelare är insatt i vad som pågår.
 
Fega och välbetalda fotbollsspelare som har makt att påverka fotbollens framtid håller tyst. Eller påstår att ”vi ska ju bara dit och spela fotboll, det har ingenting med politik att göra”. Jodå serru, fotboll har med politik att göra. Politik har med fotboll att göra och någonting måste påbörjas innan allt det vackra försvinner.
 
Vi märker politikens närvaro i klubbägare, övergångar och val av arrangörsländer. Det minsta vi kan förvänta oss är att ett mästerskap inte spelas i en diktatur eller ett land med skev kvinnosyn. I Qatar är exempelvis våldtäkt inom äktenskapet inte straffbart. Likaså är det vanligt med våld mot kvinnor i hemmet, inte heller det finns på någon straffskala*.
 
Jag antar att ingen av er missat hur Putin och Ryssland ser på HBTQ-personers värde.
 
I svensk elitfotboll har en stor del av klubbarna kaptensbindlar i regnbågens färger. Det är en bra start men vi måste ta ett hårdare tag och kämpa än mer för allas lika rätt.
 
Jag har en dröm om att Zlatan Ibrahimovic en dag skulle sitta på en presskonferens och såga valet av Qatar och Ryssland. Jag hoppas att vi någon gång får se Cristiano Ronaldo försvara allas lika värde. Eller att Lionel Messi kommer ut som homosexuell och banar väg för så många andra.
 
Det är dags att följa i Colin Kaepernicks fotspår och faktiskt visa upp att vi inte accepterar att människor behandlas olika på grund av hudfärg, sexuell läggning eller någonting annat. Om det svenska landslaget tar sig till Ryssland och åker dit så tycker jag vi åtminstone kan kräva en regsnbågsflagga på landslagströjan. Eller att åtminstone någon av spelarna pratar om de uppenbara problemen som finns.
 
Äsch, vad hoppas jag egentligen? Sport och politik hör ju ABSOLUT inte ihop..
 
/Joakim Forsell
 
 
http://www.regeringen.se/498cd8/contentassets/7c6469cdafc
945409e71d1fcbfea4898/qatar---manskliga-rattigheter-demokrati-och-rattsstatens-principer-2015....pdf

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln