När en god tanke bara föll platt

Av - Samuel Abrahamsson -

En av de stora snackisarna under den senaste veckan i England har vid sidan om de engelska klubbarnas deltagande i Europa varit att Crystal Palace sparkade Franke de Boer efter bara fyra matcher. Holländaren fick gå med det mindre smickrande facit, fyra förluster, noll gjorda mål, sju insläppta och en sistaplats i tabellen. Inget lag har dessutom inlett så dåligt i högsta ligan i England sedan Preston gjorde det säsongen 1924-25.
 

Etiketter: samuel abrahamsson

Om vi räknar med försäsongen och från den dagen han anställdes så blev det 77 dagar i Londonklubben för holländaren. Det är faktiskt bara sju dagar färre än han var i Inter under förra hösten innan han fick sparken även därifrån. Dessförinnan var han sex år i Ajax där det blev fyra ligatitlar under de här åren. Att han fick sparken från Inter är inget jag tänker försvara men det är mer logiskt då det är en av Italiens största klubbar, leverera man då inte resultat direkt så är italienska klubbar inte direkt kända för att behålla sin tränare utan de satsar ofta på en ny.

Och visst det är en usel start av Palace men att de ändå sparkar de Boer gör mig både förvånad men även förbannad. För jag undrar hur ledningen i Palace egentligen tänkte från första början när de anställde honom? Om vi bara ser till de fem senaste åren och tar avstamp från 3 november 2012 så har klubben haft fyra olika managers. Först var det Ian Holloway som fick knappt ett år på sig, sedan tog Tony Pulis över och stannade i ungefär nio månader innan Alan Pardew kom in. Han stannade i nästan två år och efter det kom Sam Allardyce in dagen innan julafton förra året innan han valde att sluta i maj tidigare i år.

Jag anar att ni ser ett mönster, nämligen att det här är klassiska engelska tränare som varit med länge i ligan. Tränare som man ofta ta in för att rädda en säsong och hålla laget kvar i serien. Inga tränare man kanske satsar på lång sikt utan man får en rätt destruktiv fotboll som handlar mer om få med sig resultat oavsett hur det ser ut mot att spelet är snyggt.

Men i somras tänkte då Crystal Palace att de skulle förnya sig och tänka om. Därför tog man in de Boer som blev den tredje utländske tränaren utanför de brittiska öarna i klubbens historia. En tränare som är känd för att vilja spela fotboll på klassiskt nederländskt sätt med mycket bollinnehav och ett tänk kring fotboll som nog skiljer sig rätt mycket kring vad de i Palace är vana vid.
 
Men det blev alltså platt fall och han fick sparken i måndags. En seger blev det visserligen i Ligacupen men det var inget som räddade honom. Då är min undran hur Palace tänkte, varför satsade de ens på honom när de visste att han inte stod för det som de var vana vid. Eller om de nu ens visste det? För om man nu vill satsa på att få in något nytt i klubben så måste man ge det tid. Visst spelet såg inte bra ut under de här fyra matcherna, men det tar tid att få in en identitetsförändring. Även om flera spelare i truppen är vana vid att inte spela på klassiskt brittiskt vis så tar det ändå tid för dem att från varje dag spela på ett sätt i sitt klubblag som de har gjort i flera år till att nu spela på ett annat. Det går inte över en natt.

Men i en fotbollsvärld som bara styrs av resultat så finns det inte tid till att spela in något nytt tydligen. Leverera direkt eller få sparken. Det är det många tränare lever under och jag tycker bara det blir fel när klubben inte ens försöker ge en manager tid. Palace inkompetens blev också ännu mer påtaglig när de dagen efter presenterade Roy Hodgson som ny tränare.

Roy står för det som Palace alltid har stått för, nämligen klassik engelsk fotboll. Jag har inget emot Roy, det är inte det det handlar om. Utan det handlar mer om att varför anställde man de Boer när man ger honom fyra matcher att sätta en ny prägel, men när det inte funka så skiter man i allt och ta in en klassiks brittisk tränare. Förre tränaren Big Sam ska dessutom ha blivit tillfrågad om att ta över klubben igen vilket han har bekräftat men att han själv inte ville. Det visar ännu mer att de Boer var aldrig ett långsiktigt val.
 
Klubben ville testa något nytt utan att någon i ledningen som bestämmer uppenbarligen visste vad de fick. De fick en gammal storspelare med ett bra CV. Men när det inte funkade i början så skrotade de alla planer på att förnya sig och återgå till det gamla. Jag tycker det är sorgligt faktiskt.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln